Groningen aast op Ronde van Italië

ROTTERDAM, 20 NOV. Wat drijft een doorgewinterde wielerjournalist om de Ronde van Italië over vijf jaar in Groningen van start te laten gaan? Dick Heuvelman, sinds 1969 werkzaam voor het Nieuwsblad van het Noorden, is vandaag naar Milaan gereisd om de organisatoren van de Giro “te verwennen met een lading cadeaus”.

Zijn initiatief werd lange tijd als een grap afgedaan, maar Heuvelman kreeg de laatste maanden steeds meer steunbetuigingen. Hij heeft financiële garanties van de gemeente, de provincie, de nationale overheid, de sportkoepel NOC*NSF en van geldschieters in Groningen.

Heuvelman noemt een aantal redenen om het jaar 2002 op te fleuren met een groot wielerspektakel. “We vieren dan de invoering van de Euro en de 330ste verjaardag van het Gronings Ontzet.” Heuvelman kreeg dit najaar bijval uit onverwachte hoek. Het Amerikaanse wielerblad Bicycle riep Groningen uit tot 's werelds beste fietsstad.

Dit weekeinde wordt in Milaan het routeschema van de Giro'98 gepresenteerd. Heuvelman kreeg een uitnodiging om zijn plannen voor 2002 toe te lichten. Voorzitter Verbruggen van de internationale wielrenunie (UCI) en voorzitter Atsma van de nationale wielerbond (KNWU) vergezellen hem. Voetballer Aron Winter (Inter Milaan) en volleybalster Henriëtte Weersing (Modena) fleuren de Groningse presentatie op.

Het geplande routeschema biedt een proloog met start en finish bij de Martinitoren. De eerste etappe Groningen-Groningen leidt over de vlakke wegen van de oude veenkolonie. In de tweede etappe rijden de coureurs van Groningen naar Münster. Na een derde etappe op Duits grondgebied volgt een verplaatsing naar Noord-Italië.

Volgens Heuvelman heeft Giro-directeur Castellano serieuze belangstelling voor de Groningse plannen. Bij gebrek aan goede Italiaanse ronderenners en bij afwezigheid van buitenlandse topcoureurs heeft de Italiaanse ronde dringend behoefte aan nieuwe impulsen. Volgens Heuvelman is de geografische ligging van Groningen geen bezwaar. “De Tour start volgend jaar in Dublin. En de Giro is vorig jaar in Athene van start gegaan. Waar zeuren we dan nog over?”

    • Jaap Bloembergen