Georgië en Abchazië stap dichter bij oplossing

GENÈVE, 20 NOV. Het conflict tussen Georgië en de separatisten van Abchazië is een stap dichter bij een oplossing gekomen door de belofte van beide zijden om in toekomstige geschillen “uitsluitend vreedzame middelen” te gebruiken.

Dat spraken Georgische en Abchazische onderhandelaars af tijdens drie dagen van vredesoverleg in Genève. Het overleg had plaats onder bemiddeling van de Verenigde Naties. De partijen besloten een raad op te richten om de terugkeer van Georgische vluchtelingen naar Abchazië te coördineren.

Het centrale geschilpunt tussen beide landen - de status van Abchazië binnen de republiek Georgië - is echter nog steeds niet opgelost. Abchazië blijft eisen dat Georgië een confederatie wordt van twee gelijkwaardige en onafhankelijke staten. Georgië wil Abchazië een hoge mate van deelrepublikeinse autonomie toestaan, maar blijft vasthouden aan de eenheidsstaat. Het conflict over de Abchazische autonomie leidde in 1992 en 1993 tot een oorlog tussen beide landen, waarin de Abchaziërs zich de facto van Georgië afscheidden. Ongeveer 200.000 Georgiërs ontvluchtten Abchazië. Hun terugkeer is een van de andere knelpunten in het overleg: Abchazië wil alleen vluchtelingen toelaten die instemmen met de Abchazische eisen in het overleg.

Het driedaagse overleg in Genève heeft volgens de speciale afgezant van de VN voor Georgië, Liviu Bota, “voor het eerst geleid tot het besef aan beide kanten dat een compromis noodzakelijk is”. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Boris Pastoechov bepleitte een uitbreiding van de uit Russen bestaande vredesmacht op de Georgisch-Abchazische grens met militairen uit andere landen. (AP)