Experts van FAO: vrees voor grote schade van El Niño

ROME, 20 NOV. De komende maanden kunnen weersveranderingen die het gevolg zijn van El Niño, grote schade aanrichten aan gewassen en visbestanden op het zuidelijk halfrond.

Verschillende experts voorspellen dat de weersveranderingen dramatisch zullen zijn, zo waarschuwt de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. El Niño is de naam voor het fenomeen van het opwarmen van het zeewater in het midden en het oostelijk deel van de Stille Oceaan. Dit gebeurt om de zoveel jaar, maar dit jaar is de temperatuurstijging bijzonder hoog. Het kan een van de ernstige El Niño's van deze eeuw worden, schrijft de FAO in een rapport.

“In bijna alle gebieden van de wereld kunnen ongebruikelijke weerspatronen worden verwacht, zo staat in het rapport. In 1982-83 heeft El Niño geleid tot overstromingen en noodweer in Latijns Amerika en droogte in Azië. In 1991-92 leidde het fenomeen tot ernstige droogte in Zuidelijk Afrika. Het meest dramatische effect tot nu toe zijn de door aanhoudende droogte veroorzaakte bosbranden in Indonesië en andere landen in Zuidoost-Azië. Maar de belangrijkste effecten zullen waarschijnlijk rond Kerstmis en in de eerste maanden van komend jaar merkbaar zijn, El niño is de Spaanse aanduiding voor het kerstkindje.

De FAO waarschuwt dat precieze voorspellingen onmogelijk zijn, maar schetst wel een aantal tendenzen. Vooral in Latijns Amerika zal de landbouw te lijden hebben. Nu al zijn de eerste oogsten in Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied gemiddeld vijftien procent lager dan vorig jaar. In Zuid-Amerika is wegens zware regenval minder tarwe gezaaid dan voorgaande jaren, vooral in Brazilië en Argentinië. Als de regen de komende maanden aanhoudt, kan de oogst daar sterk door teruglopen.

Aziatische landen als Indonesië, de Filippijnen en Thailand kampten de afgelopen maanden al met droogte. De FAO waarschuwt dat het effect van El Niño op het weer in deze landen nog sterker zal zijn in de periode van december tot april. Vooral de rijstaanplant kan daardoor worden beïnvloed. Mogelijk kiezen boeren voor een soort die sneller kan worden geoogst, maar minder opbrengt.

Dit jaar hebben de graanprijzen nauwelijks invloed ondervonden van weersveranderingen die zijn veroorzaakt door El Niño. Als de voorspellingen over een lagere oogst voor volgend jaar uitkomen, zullen vooral voor de ruwe granen de prijzen duidelijk stijgen, omdat de voorraden daarvan laag zijn.

Een van de effecten van El Niño die met een grote mate van zekerheid te voorspellen zijn, is de daling van de ansjovis-populatie voor de kust van Peru. Die “zal ernstig lijden en mogelijk jaren nodig hebben om te herstellen”, schrijft de FAO. In de jaren 1972-73 en 1982-83, tijdens eerdere edities van El Niño, heeft deze vissoort, die van enorm belang is voor Zuid-Amerikaanse vissers, ook forse schade opgelopen.

Op het zuidelijk halfrond kan de veestapel zwaar te lijden krijgen onder de effecten van El Niño. Verwacht wordt dat er op grote schaal zal worden geslacht als de beschikbare weidegrond door droogte sterk terugloopt. Hierdoor zullen de prijzen voor vlees enige tijd onder druk komen te staan.

    • Marc Leijendekker