Elizabeth viert gouden huwelijksfeest

LONDEN, 20 NOV. De Britse koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philips hebben hun gouden huwelijksfeest vanmiddag gevierd met een dankdienst in Westminster Abbey. Onder de kerkgangers waren dertien koninginnen en zes koningen onder wie de Nederlandse koningin Beatrix. Na afloop stond een lunch op het programma, aangeboden door premier Blair om het gouden paar te eren.

Britse media hebben die maaltijd bij voorbaat het 'volksbanket' gedoopt, omdat op nadrukkelijk verzoek van de premier een groot aantal mensen zou aanzitten dat het niet heeft gebracht tot nationale roem of rijkdom. De meesten zijn gekozen omdat ze zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap. Volgens de tafelschikking zou de koningin gezelschap krijgen van een jockey, een gidsenleidster en de aanvoerder van een onderhoudsteam bij het autobedrijf Nissan. De festiviteiten rond het gouden huwelijksfeest begonnen al gisteren in de Londense Guildhall. Bij die gelegenheid prees prins Philip zijn vrouw die hij hardnekkig met “de koningin” bleef aanduiden om haar “overvloed aan tolerantie”. Ook roemde hij zijn kinderen die “het onder moeilijke omstandigheden tamelijk goed hebben gedaan”.