Eerste grote fotografiebeurs in Europa

Le Carrousel du Louvre, 99 Rue de Rivoli, metro: Palais-Royal-Musée du Louvre. Van 21 t/m 23/11 van 11-20 uur; vr (21/11) tot 22 uur; en ma (24/11) van 10-18 uur.

ROTTERDAM, 20 NOV. In Le Carrousel du Louvre in Parijs opent morgen Paris Photo, de eerste, omvangrijke fotografiebeurs in Europa. Behalve het werk van eigentijdse en 'modern-klassieke' fotografen, bieden de bijna vijftig deelnemende galeries, handelaren en agentschappen ook historische opnamen. Paris Photo is niet, zoals menige fotomanifestatie, vooral bedoeld voor handelaren en fotografen, maar wil een breed publiek bereiken. Het ligt in de bedoeling van de beursorganisatoren om met deze jaarlijks terugkerende manifestatie Parijs uit te roepen tot Europees (handels)centrum voor de fotografie. Daartoe wordt onder meer een 'Collectors Club' opgericht, die nieuwsbulletins verzorgt en portfolio's samenstelt. Tegelijkertijd is op dezelfde locatie een selectie te zien van foto's uit de collectie van het Parijse Maison Européenne de la Photographie. Het bracht binnen een decennium 12.000 foto's bijeen. Er worden verder hoogtepunten getoond uit een vooraanstaande, particuliere collectie. Beide exposities bevatten 'grote namen': van Julia Margaret Cameron, Edward Steichen en August Sander tot Bill Brandt, Diane Arbus en Pierre et Gilles. Een derde expositie is gewijd aan het werk van tien jonge, Europese en Amerikaanse fotografen, kandidaten voor de Paris Photo Prize.