'Een ideale strategische partner'

David Komansky, bestuursvoorzitter van Merrill Lynch, noemde Mercury Asset Management (MAM) gisteren 'een ideale strategische partner'. Komansky: “Wij menen dat de acquisitie van Mercury ons in een unieke positie plaatst om te profiteren van de substantiële groeimogelijkheden op wereldschaal die we in de asset management business tegemoet kunnen zien.” De nieuwe combinatie komt qua beheerd vermogen op de vierde plaats in de wereld met 449 miljard dollar.

Eerste is het Japanse Kampo met 798 miljard, tweede het Amerikaanse Fidelity met 515,5 miljard en derde het Franse Axa met 496,4 miljard dollar.

Merrill Lynch wil MAM met name gebruiken om in Europa en Azië te expanderen. Verder zijn plannen van Merrill om retailproducten van Mercury in de VS te gaan verkopen. Beide partners melden dat er geen verlies van werkgelegenheid wordt verwacht en dat de combinatie 55.000 employés zal tellen. Lazard Brothers, de Britse investeringsbank, adviseerde Mercury, terwijl Merrill zichzelf adviseerde.

Hoewel Merrill-topman Komansky de overnameprijs van 5,3 miljard dollar voor MAM gisteren vurig verdedigde, plaatsen analisten vraagtekens omdat de prijs bij de huidige hoge aandelenkoersen te hoog zou zijn.

“Als de markt verslapt, kan terugkijkend duidelijk worden dat het betalen van 25 tot 26 maal MAM's winst Merrill kan gaan opbreken”, aldus analist Matthew Czepliewicz van Salomon Brothers in Londen.