Duizenden treinreizigers vast door ijzel

ROTTERDAM, 20 NOV. De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn vanochtend verrast door plotseling optredende ijzel. Duizenden treinreizigers in de kop van Noord-Holland en op het traject Utrecht-Gouda liepen grote vertraging op. Het weerinstituut Meteo Consult heeft inmiddels toegegeven dat het de kans op ijzel “te laag” heeft ingeschat. Het Wageningse weerbedrijf dat de Nederlandse Spoorwegen bij weersproblemen inseint, kwam vanochtend om kwart voor acht pas met een melding van ijzel.

Meteoroloog P. Kerkmans spreekt van een curieuze situatie. “Zo vroeg in het seizoen is de bodemtemperatuur nog hoog, waardoor ijzel op de grond meestal geen hinder oplevert. Het viel nu neer op losstaande objecten, zoals de bovenleidingen van de NS.” Een woordvoerder van de NS vult aan: “Als je dan toch gaat rijden, kunnen bovenleidingen doorbranden.” Dat gebeurde bij de bovenleiding op het traject tussen Utrecht en Gouda.

Voor het traject Amsterdam-Enkhuizen spraken de NS vanochtend van een “noodsituatie”, omdat geen vervangende bussen beschikbaar waren. Inmiddels zijn vanochtend Holland 'schraaptreinen' in die de ijzel van de leidingen kunnen halen. De NS verwachten dat de treinen in de loop van de middag weer op tijd rijden.