Doema blijft bij eis ontslag Tsjoebais

MOSKOU, 20 NOV. Het einde van de regeringscrisis in Rusland is nog niet in zicht. Het parlement eist dat de markthervormer Anatoli Tsjoebais voor zijn rol bij het zogeheten boekschandaal uit de regering wordt gezet. Dat heeft voorzitter Gennadi Seleznjov van de Doema vanmiddag gezegd.

Het Kremlin heeft bevestigd dat Tsjoebais zijn ontslag heeft gekregen als minister van financiën. Maare hij mag aanblijven als eerste vice-premier. Voortaan mogen vice-premiers geen aparte ministersportefeuille meer beheren. Boris Nemtsov, de eerste vice-premier die samen met Tsjoebais Ruslands liberale economische koers uitzet, heeft vanmorgen voorgesteld zijn nevenfunctie als minister van energiezaken over te dragen aan zijn onderminister, Sergej Kirenko. Ook vijf andere vice-premiers geven nu nog leiding aan een apart ministerie.

De machtige Tsjoebais raakte vorige week in opspraak nadat hij een verdacht hoog voorschot had ontvangen voor een nog niet gepubliceerd boek over de privatisering van staatsbezit. President Jeltsin onthief drie co-auteurs uit hun overheidsfuncties maar spaarde de in het Westen gewaardeerde Tsjoebais.

De door communisten beheerste Doema gelooft dat de uitbetaalde voorschotten steekpenningen zijn. Zij vindt dat Tsjoebais Rusland niet langer kan vertegenwoordigen. “Laat hem lid worden van welke PEN-club dan ook,” zei parlementsvoorzitter Seleznjov. “Maar hij kan geen vice-premier blijven.”

Inmiddels is de liberale econoom Michail Zadornov benoemd tot minister van financiën. Hij zat in de Doema de commissie voor begrotingszaken voor, en wel namens de Jabloko-fractie, die vindt dat de economische hervormingen in Rusland niet ver genoeg gaan. Premier Viktor Tsjernomyrdin, die vanmiddag een lang onderhoud met president Jeltsin had, zei dat hij er persoonlijk garant voor zal staan dat de economische koers niet zal veranderen.

    • Frank Westerman