Design

Design bij Ikea

Ongetwijfeld zorgt de spaanplaatdivisie van Ikea nog altijd voor de grootste omzetten, maar met spraakmakende presentaties tijdens de Meubelbeurs van Milaan vestigde de Zweedse woongigant zich ook als designspecialist. Voor de collectie 365+ werden drie jonge ontwerpers ingeschakeld: Anki Spets uit de VS, Magnus Lundström uit Zweden en de Britse Susan Pryke. Zij ontwierpen 75 attributen voor keuken en eettafel: bestek, een theepot, keukenmessen, espressokopjes etc. De ontwerpen in polypropyleen leunen wat zwaar op de succesformule van het Duitse merk Authentics, maar een mengkom voor ƒ 7,50 en een maatbeker voor een rijksdaalder tref je daar niet. Het simpelst en tegelijk het meest overtuigend zijn de keramische onderdelen: zoals een lekker Engels theepotje voor ƒ 35 en een terrine voor ƒ 45. Over alle producten hangt een zweem van het Scandinavische jaren-zestig design (Arabia, Ittala), met dat verschil dat die alleen voor de happy few te betalen waren.

*Verkoop bij Ikea

Quadrifoglio

In de tijdelijke behuizing van Museum Het Kruithuis in Den Bosch (het wachten is op de nieuwbouw van architect Borek Sipek) gaat het eigenzinnige tentoonstellingsprogramma gewoon verder. En ook de museumwinkel blijft een oriëntatiepunt voor de verwende koper. Naast kleine gebruiksvoorwerpen - keramische 'plastic bekers' van Rob Brandt, 'kleinmetaal' van Alessi en exuberante kunststof sieraden van Vaughan Stubbs - verscheen er onlangs een sieraad dat Annelies Planteijdt speciaal voor het Kruithuis ontwierp. Haar armband Quadrifoglio bestaat uit vier vliesdunne gouden ringen die met kleinere ringetjes aan elkaar bevestigd zijn (ƒ 895).

*Het Kruithuis, Hekellaan 2, Den Bosch, 073-6122188.

Snelheidsbord

Per fax nodigde de Italiaanse ontwerper Prospero Rasulo architecten, ontwerpers en kunstenaars uit een decoratie te maken voor een reeks borden. Honderdzesendertig faxen kwamen er terug en Fine Factory in Milaan nam ongeveer vijftig 'Piatti Fax' in productie. Instant ontwerpen van Ingo Maurer, Matteo Thun, Anna Gili, Ugo la Pietra e.v.a werden uitgevoerd. Voor ƒ 69,50 zijn deze odes aan de snelheid te koop bij o.a. Cor Mans in Bennekom, Vos Malpertus in Groningen en De Kastoor/Wonen 2000 in Amsterdam.

*Importeur: Alberico, 020-6150455.

Zeepjes

Annekatrien van Meegen en Bregje Schoffelen wisten met hun afstudeerproject 'One week daily soaps' door te dringen tot het internationale podium van de Droog Design collectie. Zeven capsules in een simpele houder, en dus een week mooi schoon, voor ƒ 8,95.

*Verkoopinformatie: Mobach, 0346-242285.

Bed van bloemen

Zijn schildershand laat nauwelijks een product onberoerd. Bekendheid kreeg Maarten Vrolijk vooral met de kleurige karpetten en zijn decors voor het porselein van Rosenthal. Bloemen zijn het leitmotiv, ook in zijn nieuwste gordijnstoffen voor De Ploeg. Voor de Amersfoortse fabrikant van bed- en badtextiel Vandyck ontwierp Vrolijk dekbedovertrekken en handdoeken: ruw geschilderde bloemen dansen over slopen en dekbedden, alsof de verf nog maar amper droog is. Prijzen: ƒ 149,95 voor een éénpersoons set tot ƒ 259,95 voor de grootste maat: 240x220.

*Verkoopinformatie: Vandyck, 033-4560090. Studio Vrolijk Mulder: 020-6384488.

Polar Fleece

Thuis, op de camping, in het vliegtuig, tijdens een picknick of op de boot: met de Nap-roll kan een kind overal zijn bedje maken. Aan een grote plaid van warm en isolerend 'polar fleece' materiaal is een kussentje bevestigd. Felle kleuren trekken de aandacht voor dit knuffelproduct, dat ongetwijfeld ook tussen het speelgoed een natuurlijke plaats zal vinden. Opgerold is het een handzaam pakketje, dat de kleuter eenvoudig zelf naar het vooronder brengt, of onder de vliegtuigstoel duwt. Prijs: ƒ 179.

*Pol's Potten, KNSM Laan 309, Amsterdam, 020-4193541.

Wonderen

Tibet, Tsjechië, Burkina Faso: bij World of Wonders lijken de schepen uit verre oorden nog maar juist hun lading te hebben afgeleverd. Glanzende stoffen liggen hoog opgetast over bedden, op een tafel slingeren argeloos wat Indiase prenten waarop de voeten van Vishnu zijn afgebeeld (ƒ 75), servies en Chinees zilver struikelt uit de vele kasten en in een grote vaas glinsteren glazen ringetjes, stuiters voor aan de vinger (ƒ 2,50). Duizend-en-een-nacht op een regenachtige zondag in het Oostelijk havengebied van Amsterdam.

*World of Wonders, KNSM Laan 293-299, Amsterdam, 020-4184067.

    • Gert Staal