Brits Arriva koopt busfirma Vancom

ROTTERDAM, 20 NOV. Busbedrijf Vancom Nederland wordt door het Amerikaanse moederbedrijf Vancom verkocht aan Arriva, een van de grootste vervoersmaatschappijen van Groot-Brittannië. De Britse overname zal kunnen leiden tot een forse verschuiving in de concurrentieverhoudingen op de Nederlandse markt voor streekvervoer.

Op dit moment is het Nederlandse streekvervoer nog vrijwel volledig in handen van het vervoersbedrijf VSN. Vancom Nederland, dat sinds 1995 in Nederland actief is, slaagde er tot nu toe niet in een substantieel deel van de vervoersmarkt naar zich toe te trekken. Alleen in Zuid-Limburg en de stad Groningen beschikt Vancom over een vervoerslicentie. Directeur K. Arends van Vancom Nederland hoopt dat daar door de alliantie met Arriva verandering in komt. Samen met dochteronderneming Arriva Passenger Services (dat tot vorige maand British Bus heette) wil Arends de Europese expansie voortzetten. In de groeiplannen van Arriva neemt Nederland een belangrijke plaats in, erkent Arends. “Wij doen dit niet om als Vancom Nederland te blijven zoals wij nu zijn. We hebben het gevoel dat we met British Bus aanmerkelijk sterker staan. In Europa, maar in de eerste plaats in Nederland.” Arriva is behalve in Engeland al actief met busvervoer in Schotland en Denemarken. Onder de vlag van Vancom Nederland wil het Britse bedrijf (beursgenoteerd, 16.600 werknemers, 1,1 miljard pond omzet) ook in België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk een deel van de vervoersmarkt zien binnen te halen. Dat Vancom een aanzienlijk aandelenpakket in Vancom Nederland verkoopt aan Arriva heeft volgens directeur Arends niets te maken met eventuele teleurstelling over de trage liberalisatie van de Nederlandse vervoersmarkt.