B en W Amsterdam: erfpacht openbreken

AMSTERDAM, 20 NOV. Het Amsterdams college van B en W wil huiseigenaren de mogelijkheid bieden om vervroegd een nieuw erfpachtcontract af te sluiten. Op deze manier kan een huiseigenaar eerder zekerheid krijgen over de erfpacht die hij moet gaan betalen als het oude erfpachtcontract afloopt.

Veel 50- en 75-jarige erfpachtcontracten in Amsterdam lopen de komende tijd af. De nieuwe bedragen voor erfpacht bedragen gemiddeld vijftien keer het oude bedrag. Voor veel woningbezitters komt de stijging als een verrassing. De meeste grond in Amsterdam is in erfpacht uitgegeven. Het gaat om tachtig procent van de 360.000 woningen in Amsterdam.

Met het aanbod van het gemeentebestuur kan de woningbezitter nu beter inschatten wat hij in de toekomst moet gaan betalen. Op die manier kan hij daarmee rekening houden bij eventuele investeringen of verkoop van het pand. De gemeente heeft als voordeel dat zij de inkomsten uit erfpacht eerder en meer gespreid over de tijd binnenkrijgt.

VVD-raadslid E. Bouma vindt het positief dat woningbezitters meer duidelijkheid krijgen, maar noemt het voorstel verder “een sigaar uit eigen doos”. Het nieuwe bedrag aan erfpacht blijft hetzelfde. Bouma is de mede-auteur van een brochure waarin kritiek wordt geuit op de huidige manier waarmee de erfpacht wordt vastgesteld. Binnenkort worden in Amsterdam Zuid, waar de meeste grond in erfpacht is, drieduizend van deze brochures verspreid. “De discussie over het vaststellen van erfpacht moet op de politieke agenda”, aldus Bouma. Hij is voorstander van het afschaffen van de erfpacht-regeling.