'Ayatollahs tasten gezag Khamenei aan'

QOM, 20 NOV. De vroegere kroonprins van de overleden Iraanse Opperste Leider imam Khomeiny, ayatollah Hossein Ali Montazeri, is de afgelopen dagen doelwit geworden van felle demonstraties in zijn woonplaats Qom. De demonstraties zijn onderdeel van een machtsstrijd tussen aanhangers van Opperste Leider ayatollah Khamenei en liberalere stromingen die president Khatami steunen.

Duizenden betogers bij de grote moskee van Qom eisten Montazeri's executie, evenals die van een andere shi'itische geestelijke, ayatollah Ahmad Azari-Qomi. Tientallen betogers drongen in zijn kantoor binnen en mishandelden Montazeri (75). Volgens het officiële persbureau IRNA maakte de politie een eind aan de onlusten, en is Montazeri er goed aan toe.

De betogers beschuldigden de twee ayatollahs ervan de positie van Opperste Leider ayatollah Khamenei te ondergraven - een absoluut taboe in de Islamitische Republiek Iran. Montazeri zou hebben gezegd dat Khamenei niet de absolute controle zou moeten hebben, maar eerder de rol van toezichthouder zou moeten vervullen. Ayatollah Azari-Qomi, die tot voor kort de conservatieve krant Reselaat leidde, zou soortgelijke ideeën hebben geuit.

Montazeri viel kort voor de dood van imam Khomeiny in 1989 in ongenade. Hij had kritiek geuit op onder andere de behandeling van politieke gevangenen, en werd ook beschuldigd van contacten met gewapende oppositiegroepen. De conservatief Khamenei werd vervolgens als Khomeiny's opvolger benoemd. Montazeri leefde sindsdien onder huisarrest, maar het is bekend dat hij contacten onderhield met facties die Khatami steunen. De liberaal Khatami werd eerder dit jaar door een overweldigende meerderheid van de bevolking als president gekozen. (AFP)