Ajax-Roda in derde ronde; Fraaie omhaal Gorré breekt verzet MVV

ROTTERDAM, 20 NOV. Invaller Dean Gorré van Ajax heeft gisteren met vier doelpunten de show gestolen in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB-beker. Grote verrassingen deden zich niet voor. Van de topvier uit de eredivisie had alleen Vitesse enige moeite bij RKC. Door een doelpunt van Korsten wonnen de Arnhemmers met 1-0.

Ajax, PSV en Heerenveen wonnen met ruime cijfers. De laatste amateurclub in het toernooi redde het niet. AFC'34 verloor op eigen veld met 2-1 van Fortuna Sittard dat al na één minuut met tien man verder moest. Dirckx kreeg de rode kaart na een overtreding op Duif. Klaver benutte de strafschop, maar Pauwe en Hamming loodsten Fortuna alsnog langs de Alkmaarse amateurs.

Volendam, de nummer laatst van de eredivisie, verloor na strafschoppen van eerstedivisieclub Heracles. In de reguliere speeltijd werd het 2-2. Dat er twee uur nodig was om een beslissing te forceren, had de ploeg uit Almelo geheel aan zichzelf te wijten. Vooral Leferink en Burns van Heracles misten enkele fraaie kansen. In de verlenging werd de Almeloërs een penalty onthouden. Pas na twaalf strafschoppen stelde Heracles een plaats in de derde ronde veilig. Voor Volendam rest dit seizoen de strijd tegen degradatie.

AZ, koploper in de eerste divisie, ging in de verlenging onderuit in en tegen FC Den Bosch. De thuisclub kwam in de 37ste minuut op voorsprong door een doelpunt van Lurling. Die stand bleef lang staan. Pas in de blessuretijd maakte invaller Langerak alsnog de gelijkmaker. De wedstrijd leek af te stevenen op strafschoppen, maar in de voorlaatste minuut pakten de Bosschenaren via Busby de winst.

Gorré was gisteren de grote man bij Ajax. De middenvelder scoorde in de wedstrijd tegen MVV (6-0) vier keer. De eerste drie treffers van de voet van Gorré vielen binnen dertien minuten. Bij rust was het nog 0-0. Vooral het tweede doelpunt van de oud-Feyenoorder was van grote schoonheid. Zijn omhaal riep herinneringen op aan de legendarische treffer van Marco van Basten tegen FC Den Bosch. Gorré verving in de zevende minuut Litmanen. De Fin liep vermoedelijk een spierscheuring op. Trainer Olsen gaat er vanuit dat Litmanen vijf weken niet inzetbaar is.

Ook PSV won met ruime cijfers. Met een minimale krachtsinspanning versloegen de Eindhovenaren Emmen met 4-0. De nummer zes van de eerste divisie was bijna een half uur gelijkwaardig aan PSV. De individuele klasse van Nilis bepaalde het verschil. De Belg scoorde drie keer.

In het Abe Lenstra stadion kwam Heerenveen pas na rust op dreef tegen Eindhoven, dat ruim een uur met tien man speelde. Manders kreeg rood. Tot de 58ste minuut stond een 1-1 stand op het scorebord. Daarna namen de Friezen afstand, onder meer door een hattrick van Samardzic, 6-1.

De wedstrijd NEC-ADO Den Haag (2-1) stond in het teken van ongeregeldheden. Voor aanvang van het duel haalde de politie van Nijmegen een bus met Haagse supporters van de snelweg. Op de A73 gooiden de fans blikjes en flessen uit de rijdende bus. Het interieur van de bus werd vernield. Vijf supporters zijn aangehouden voor baldadigheid en openlijke geweldpleging. Eén van hen bleek een landelijk stadionverbod te hebben. De andere 65 passagiers van de bus mochten na controle gaan en waren nog net op tijd voor de tweede helft. Ook op de tribune was het onrustig. De ME moest de raddraaiers onder de Haagse fans tot rust te manen.

FC Twente stootte Sparta uit het bekertoernooi. Na negentig minuten was de stand 1-1. In de spectaculaire verlenging schoot Ajoepov Twente naar de derde ronde. Groningen had weinig moeite met Dordrecht '90 (4-1). In Dordrecht vond Groningen-verdediger Elshot na ruim een uur een kiezelsteen op het veld. Hij gooide het voorwerp achteloos weg en raakte daarbij grensrechter Wassink. Arbiter Van Egmond legde de wedstrijd stil in de veronderstelling dat het steentje door een boze toeschouwer was geworpen. Pas later bleek de ware toedracht.