200 doden in gevangenis Rwanda

KIGALI, 20 NOV. Bij een aanval door gewapende Hutu-rebellen op een plaatselijke gevangenis in het noordwesten van Rwanda zijn zondag naar schatting 200 doden gevallen.

Volgens majoor Richard Sezibera, woordvoerder van het door etnische Tutsi's gedomineerde Rwandese Patriottische Leger (APR), vonden 88 gevangen een ruim honderd aanvallers de dood in een vuurgevecht tussen belagers en militairen. Tijdens de schotenwisseling wisten 93 gevangenen te ontsnappen. Zo'n 200 rebellen vielen zondag het 'cachot' (huis van bewaring) aan van Giciye, een gemeente in de prefectuur Gisenyi, nabij de grens met Congo (voorheen Zaïre). De meeste gevangenen zaten er vast in afwachting van hun berechting wegens medeplichtigheid aan de genocide van 1994, waarbij naar schatting 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's werden vermoord. (AFP, Reuters)