Zesde arrestatie in beursfraudezaak

ROTTERDAM, 19 NOV. De Economische Controledienst heeft maandag in het kader van het onderzoek naar beursfraude A. van der R. aangehouden, tot 1 oktober een van de vier directeuren van het in opspraak geraakte commissionairshuis Leemhuis & Van Loon. Dit is gistermiddag bekendgemaakt door het openbaar ministerie in Amsterdam.

Een andere directeur, H.V., werd op 24 oktober tijdens een inval van justitie op de beurs, gearresteerd. De 40-jarige A. van der R. wordt net als de vijf andere arrestanten in de beursfraudezaak verdacht van misbruik van voorwetenschap, het aannemen van steekpenningen, heling, valsheid in geschrifte en belastingsfraude. Van der R. heeft zich maandag op verzoek van de rechter-commissaris in het bijzijn van zijn advocaat gemeld op het politiebureau van Hoofddorp. Morgen wordt Van der R. voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Afgelopen dagen is gebleken dat andere verdachten in de fraudezaak belastende verklaringen tegen Van der R. hebben afgelegd. Het dagblad De Telegraaf citeerde vorige week uit vertrouwelijke stukken van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), waarin een verdachte verklaart: “Ik weet dat mijn gewezen ex-directeur A. van der R. gebruik heeft gemaakt van frontrunning.”

De advocaat van de verdachte, V. Koppe, heeft kennisgenomen van deze verklaringen, maar is desondanks van mening dat justitie over te weinig bewijsmateriaal beschikt voor een aanhouding. “Ik zal deze aanhouding morgen aanvechten”, zegt Koppe.

Tijdens een rechtszitting vorige maand maakte officier van justitie H. de Graaff al duidelijk dat het Openbaar Ministerie ook Van der R. als verdachte beschouwde. Sindsdien leek zijn aanhouding een kwestie van tijd. Volgens De Graaff heeft Van der R. onder meer een centrale rol gespeeld bij handel met voorkennis in aandelen Heidemij en MoGen. Hij zou hebben meegelopen met grote effectenorders van andere partijen, een illegale praktijk die bekendstaat als frontrunning.

Van der R. was een van de twee directeuren van Leemhuis & Van Loon die hun belang in het effectenkantoor hadden verkocht, voordat het beursschandaal aan het rollen kwam. Het grootste deel van hun stukken zou naar de gefortuneerde familie Fentener van Vlissingen gaan, maar die heeft zich, na het bekend worden van de fraude-affaire, als koper teruggetrokken.

De afgelopen dagen is gebleken dat andere verdachten in de fraudezaak belastende verklaringen tegen Van der R. hebben afgelegd. Dat bleek vorige week na het uitlekken van vertrouwelijke stukken van justitie, waarin een verdachte verklaart: “Ik weet dat mijn gewezen ex-directeur A. van der R. gebruik heeft gemaakt van frontrunning.”

Tijdens een verhoor zou hoofdverdachte H.V. onder meer hebben erkend dat Van der R. is aangesproken op dubieuze privé-transacties met aandelen Geldersche Papier. Van der R. was sinds 1993 in dienst bij Leemhuis & Van Loon. Daarvoor werkt hij bij Brenca, de beleggingsonderneming van de familie Brenninkmeyer, eigenaar van C&A. Adjunct-directeur H.A. Kiekens van Brenca benadrukt dat Van der R. uit vrije wil, en niet onder druk van het management, is vertrokken. “Hij heeft goede dingen gedaan voor onze diverse fondsen. Over zijn privétransacties kunnen wij niets weten omdat die niet zijn terug te vinden in onze boeken. Wij vinden z'n aanhouding heel vervelend.”