Wei had 'geen andere keuze' dan naar VS te vertrekken

NEW YORK, 19 NOV. De afgelopen zondag vrijgelaten dissident Wei Jingsheng was het liefst in China gebleven, maar hij had geen andere keuze dan naar de VS te vertrekken voor medische behandeling. Wei zegt dat in Newsweek dat afgelopen zondag met hem sprak in het vliegtuig dat hem van Peking naar Detroit bracht.

De 47-jarige Wei gold als de meest toonaangevende dissident in China. Om medische redenen mocht hij naar de VS te vertrekken. Wei lijdt onder andere aan hoge bloeddruk en hij heeft problemen met zijn hart. Volgens doktoren is zijn conditie iets vooruit gegaan en zou hij morgen uit het Henry Ford ziekenhuis in Detroit worden ontslagen. De bedoeling is dat Wei vrijdag in New York voor het eerst in de openbaarheid zal treden. Hij zal daar onder andere een persconferentie geven.

Tegen Newsweek heeft Wei gezegd dat de Chinese regering hem niet wilde toestaan om in China zelf medische behandeling te zoeken. “De autoriteiten zeiden me ronduit: je kunt niet worden vrijgelaten in de samenleving. Als je dus medische behandeling wilt, heb je alleen deze ene mogelijkheid (om naar de VS te gaan)”, aldus Wei. “Natuurlijk is het beter om naar Amerika te gaan dan in de gevangenis te zitten. Maar het zou het beste zijn als ik in China had kunnen blijven. Vanzelfsprekend hoop ik dat ik ooit terug kan keren”.

Wei verklaart ook dat hij, ondanks berichten over het routinematig slaan in gevangenissen, slechts “een keer” is geslagen door zijn bewakers. Toen berichten over mishandelingen uitlekten, kwamen de gevangenisautoriteiten “onder druk te staan en veranderden ze hun methoden”, aldus Wei.

Slechter was volgens hem de behandeling die hem ten deel viel voordat hij in 1995 tot 14 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens opruiing en samenzwering tegen de regering. In afwachting van die veroordeling werd Wei bijna 18 maanden vastgehouden in een hotel in Peking. “Het verblijf daar was erger dan in de gevangenis. Twee politieagenten bleven de hele tijd bij me. Overal waar ik heen ging, zelfs op het toilet, bleven ze aan mijn zijde”.

Wei zegt geen persoonlijke afkeer te voelen tegenover de begin dit jaar overleden Chinese leider Deng Xiaping. (AFP, AP, REUTER)