'VW wil een belang in Volvo'

ROTTERDAM, 19 NOV. Volkswagen is volgens het Duitse blad Stern geïnteresseerd in een belang in de Zweedse autofabrikant Volvo. Stern schrijft in haar editie van deze week dat er onderhandelingen gaande zijn tussen VW-president Ferdinad Piëch en Volvo. Op het hoofdkantoor van VW in Wolfsburg worden de geruchten over een op handen zijnde samenwerking tussen VW en Volvo echter in alle toonaarden ontkend en zelfs als “pure speculatie” bestempeld.

Niettemin is het al de tweede keer binnen ruim een week dat Volkswagen in verband wordt gebracht met een grote aankoop. Vorige week maandag meldde de Duitse krant Handelsblatt dat Volkswagen de nieuwe eigenaar wordt van de legendarische Engelse autofabrikant Rolls Royce. VW zou Rolls Royce voor anderhalf miljard willen overnemen. Ook Stern refereert aan de overname van Rolls Royce door VW, hoewel het blad beweert dat VW slechts een deel van Rolls Royce zou willen kopen en dat de rest van RR naar een Britse partner gaat.

Ook in Volvo zou Volkswagen een deelbelang nastreven en niet op een overname van het bedrijf uit zijn. Volkswagen zou volgens Stern met name geïnteresseerd zijn in de truckafdeling van Volvo, een van de grootste vrachtwagenfabrikanten ter wereld. In het bedrijfswagensegment zouden VW en Volvo een aanval kunnen doen op de nummer-één-positie van Mercedes-Benz. Met name in de Verenigde Staten, waar Mercedes onder de naam Freightliner de grootste truckfabrikant is. Volvo opereert op de Amerikaanse markt onder de naam White en GMC, de voormalige divisie zware vrachtwagens die Volvo heeft overgenomen van General Motors. In de eerste 10 maanden van dit jaar heeft Volvo in de Verenigde Staten ruim 17.000 vrachtauto's verkocht. Een stijging van 19 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Zuid-Amerika, waar Volkswagen een groot aantal productievestigingen heeft, was de stijging van de verkopen van Volvo in de eerste tienmaanden van 1997 nog explosiever: 5660 auto's tegenover 4210 vorig jaar. Bij de personenwagens werken Volvo en VW al samen. VW-dochter Audi levert Volvo al vijfcilinder turbodieselmotoren.