Van der Meulen en Held haken af bij Oranje

ROTTERDAM, 19 NOV. De volleyballers Henk-Jan Held en Olof van der Meulen beëindigen komende maandag hun loopbaan als international. Dat hebben de twee goudenmedaillewinnaars van Atlanta bondscoach Toon Gerbrands meegedeeld in Japan, waar de nationale ploeg verblijft voor het toernooi om de Grand Champions Cup. Vanmorgen won Nederland met 3-0 van Australië. Zowel Held als Van der Meulen blijft voorlopig nog wel op clubniveau spelen.

De 29-jarige Van der Meulen heeft met Gerbrands afgesproken dat hij in geval van grote nood nog oproepbaar is. De Fries noemt zijn vertrek als international “geen leuk, maar wel een logisch afscheid”. Hij was het afgelopen seizoen langdurig geblesseerd aan zijn schouder en raakte zijn plaats als libero kwijt aan de vijf jaar jongere Richard Schuil. “Iemand die zo'n grote betekenis heeft gehad, hoort geen reserve te zijn”, reageert Gerbrands. “Dat is geen rol die ik voor Olof wil en hij wil dat zelf ook niet.”

Van der Meulen was van grote waarde voor de nationale ploeg. Omdat hij als aanvaller bijna onmogelijke ballen nog wist te spelen, werd hij ook wel 'de vuilnisman' genoemd. Van der Meulen maakte vooral naam door in de kwartfinale van de Olympische Spelen van 1992 tegen Italië het winnende punt te maken. De Italiaanse fans namen het Van der Meulen, destijds actief in de Italiaanse competitie, nog jaren kwalijk. Momenteel speelt hij bij het Japanse NEC. Van der Meulen komt uit op 255 interlands.

Voor de 30-jarige Held zal komende maandag het slotduel van het toernooi in Japan tegen Cuba zijn laatste en 375ste interland zijn. De middenman was na 1988 de eerste speler die na het vertrek van bondscoach Arie Selinger een basisplaats veroverde. Selingers opvolger Harrie Brokking haalde hem bij de selectie. Held liep al geruime tijd met de gedachte om zijn interlandloopbaan te beëindigen. “Het kostte me elk jaar meer moeite me op te laden, mentaal en fysiek”, licht hij toe. Held, die medio volgend jaar vader hoopt te worden, speelt bij het Italiaanse Macerata.

Het besluit van Held betekent dat van de oude generatie volleyballers alleen spelverdeler Peter Blangé zijn afscheid nog niet heeft aangekondigd. Andere routiniers als Posthuma en Zwerver stopten al na de Olympische Spelen van Atlanta. Blangé, die in Japan ontbreekt, praat volgende maand met Gerbrands over zijn toekomst. In 1998 staat het WK op het programma. Nederland was nog niet eerder wereldkampioen.

Vanmorgen won Nederland bij het toernooi om de Grand Champions Cup voor de tweede keer. Australië werd met 3-0 verslagen, maar vooral in de eerste set ging het uiterst moeizaam, 26-24. De ploeg van Gerbrands heeft nog twee wedstrijden te spelen, tegen Brazilië en Cuba.