Speciaal Aziëfonds van de baan, IMF houdt hoofdrol

MANILA, 19 NOV. Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) blijft de hoofdrol spelen bij hulpplannen voor financiële stabilisatie in Zuidoost-Azië. Onderministers van twaalf Aziatische landen, de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zijn het hierover vandaag eens geworden.

Hiermee zijn plannen voor een apart regionaal noodfonds, die in september van Aziatische zijde werden gelanceerd tijdens de jaarvergadering van IMF en Wereldbank in Hongkong, van de baan.

Dergelijke regionale steun moet binnen de scherpe voorwaarden van het IMF blijven. Onder druk van met name de VS en het IMF zelf is gekozen voor een formule die de positie van het IMF intact laat. Het IMF, de VS en andere westerse industrielanden vreesden dat een speciaal fonds de rol van het IMF zou aantasten. Ze waren vooral bang dat de voorwaarden voor geldverstrekking soepeler zouden zijn, wat economische problemen juist zou kunnen verergeren.

Er komt volgens het slotcommuniqué “een coöperatieve financieringsregeling” die van geval tot geval kan worden toegepast in crisissituaties. De steun zal aanvullend zijn op steun van het IMF en zal ook gebonden zijn aan de voorwaarden van met het IMF opgestelde economische programma's.

“Zulke steun kan worden uitgebreid in uitzonderlijke gevallen om de reserves van een land te vergroten, nadat gebruik is gemaakt van middelen die door het IMF ter beschikking zijn gesteld,” zo staat in het communiqué.

In de slotverklaring staat ook dat de onderministers hun mening niet hebben herzien dat open kapitaalmarkten belangrijke voordelen brengen voor de economie. Eerder waren van Aziatische zijde geluiden gehoord dat de globalisering te ver was doorgeschoten en debet zou zijn aan de huidige crisis.

Het IMF was de afgelopen maanden betrokken bij hulppakketten voor Thailand en Indonesië van in totaal ruim 40 miljard dollar. (Reuters, AP)