Sorgdrager wil verbod CP'86

DEN HAAG, 19 NOV. Het openbaar ministerie zal op verzoek van minister Sorgdrager (Justitie) bij de rechter vragen de extreem-rechtse partij CP'86 te verbieden. Dit heeft Sorgdrager in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De Tweede-Kamerfracties van PvdA, CDA, D66 en GroenLinks hadden vragen gesteld over CP'86.

De Hoge Raad veroordeelde het bestuur van CP'86 onlangs wegens lidmaatschap van een criminele organisatie. Sorgdrager liet twee weken geleden in de Tweede Kamer weten te willen onderzoeken of een verbod op de partij mogelijk is. De minister schrijft nu aan de Kamer dat ze over adviezen van het openbaar ministerie en de landsadvocaat beschikt die het verbod van de partij een juridische kans van slagen geven.

Sorgdrager deelt die inschatting, maar er kleven volgens haar ook enkele risico's aan de gang naar de rechter. De minister betitelt CP'86 als een politieke partij die zich stelselmatig schuldig maakt aan zeer ernstige verstoring van het democratisch proces. De grenzen van de democratische rechtstaat zijn volgens haar daarbij overschreden.

Een probleem kan zijn dat de vereniging CP'86/Eigen volk onlangs is opgeheven en dat een nieuwe vereniging NVP/CP'86 is opgericht. Aangetoond moet worden dat dit feitelijk gaat om dezelfde groepering als die welke door de Hoge Raad is veroordeeld.

Volgens J. Teijn, fractielid van de CP'86 in Rotterdam, zal de partij zeker meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen komende maand. “We zijn nu bezig in een stuk of zeven gemeenten, maar misschien komen er nog een paar bij. Als CP'86 wordt verboden dan verzinnen we wel iets anders. Dan richten we gewoon een nieuwe partij op. Bijvoorbeeld De Centrumpartij met een aanhangsel.”

Voorts heeft de rechter in Rotterdam in een kort geding bepaald dat burgemeester Peper gerechtigd is de kamer van de gemeenteraadsfractie van CP'86 voor drie maanden te sluiten. Peper besloot hiertoe naar aanleiding van de aangifte van een man die in de Raadhuisstraat was mishandeld door raadslid Teijn en een bezoeker.