Soeharto in zuidelijk Afrika

WINDHOEK, 19 NOV. President Soeharto van Indonesië arriveerde gisteravond voor een tweedaags bezoek in de Namibische hoofdstad Windhoek, de eerste etappe van een reis die hem in twaalf dagen naar zuidelijk Afrika, Canada en Saudi-Arabië voert. In Namibë zal hij officiële en privé-gesprekken voeren met president Sam Nujoma.

Soeharto wordt vergezeld door een 80 man sterke zakendelegatie. Namibië is zeer geïnteresseerd in handel met en investeringen uit Indonesië en wil samenwerken met Jakarta op energiegebied en bij de exploitatie van zijn aardgasvoorraden.

President Soeharto vertrekt morgen naar Zuid-Afrika, waar hij president Mandela zal ontmoeten en de Kaapse-Maleise gemeenschap zal toespreken in het gehucht Makassar, even buiten Kaapstad. Volgens een woordvoerder van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zullen Mandela en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Alfred Nzo, opnieuw de kwestie Oost-Timor aan de orde stellen. Mandela pleitte eerder dit jaar voor vrijlating van de Oost-Timorese rebellenleider José Alejandro 'Xanana' Gusmão, die een gevangenisstraf van twintig jaar uitzit in Jakarta. Indonesië heeft afwijzend gereageerd op het verzoek.

Volgende week doet Soeharto het Canadese Vancouver aan, waar hij de jaarlijkse top zal bijwonen van de Asian Pacific Economic Cooperation (APEC), een groep economisch sterke landen rond de Stille Oceaan. Tenslotte maakt hij een 'kleine' bedevaart (buiten het seizoen) naar Mekka. (AP, Reuters)