Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Uitgebreide reportage over het Britse koningspaar dat morgen zijn 50-jarig huwelijksfeest viert. Verder een gesprek met Sinn-Feinleider Gerry Adams over de voortgang van het vredesproces in Noord-Ierland. Ned.2, 17.29-18.59u.

Netwerk. Portret van de voorzitster van de vrouwenbeweging die zich in Liberia het lot van de kindsoldaten heeft aangetrokken. Voor kindsoldaten is het problematisch zich aan het normale leven aan te passen. Ned.1, 20.26-20.58u.

Nova. Aandacht voor het boek Leiden in last waarin een aantal professoren het opneemt voor de wegens plagiaat in opspraak gekomen hoogleraar psychologie René Diekstra. Verder de toenemende weerstand binnen zijn eigen partij tegen de Israelische premier Netanyahu. Ned.3, 22.33-23.03u.

Het blauwe licht. Anil Ramdas en Stephan Sanders spreken met schrijfster Anja Meulenbelt en museumdirecteur Chris Dercon over fragmenten waarin televisie angsten aanwakkert of juist wegneemt. Ned.3, 19.52-20.30u.

De kwestie. Aandacht voor alleenstaande hoogopgeleide vrouwen tussen de 35 en 54 jaar die op zoek zijn naar een gelijkwaardige partner. RTL5, 22.45-23.15u.

Staatsbezoek Egypte. Samenvattend verslag van het driedaags staatsbezoek van koningin Beatrix en prins Claus aan Egypte. Morgen, Ned.2, 11.15-11.40u.

Gouden huwelijk. Rechtstreeks verslag van de dienst in Westminter Abbey ter gelegenheid van het Gouden Huwelijk van koningin Elizabeth en prins Philip van Engeland. Voorafgaand aan de dienst zullen beelden te zien zijn van arriverende gasten die de plechtigheid bijwonen. Morgen, Ned.2, 11.40-13.30u.

DOCUMENTAIRES

Vatikan - Die Macht der Päpste. Vijfdelige documentaireserie over het Vaticaan en de pausen. Deze keer over Johannes Paul 1, die na slechts 33 dagen in functie op raadselachtige wijze in 1978 overleed. Duitsl.2, 20.15-21.00u.

Tomorrow's World. Reportage over een manier van muziek maken met licht, waarbij elk beweging het geluid verandert. Verder aandacht voor een uitvinding dat de duur van een permanent van 90 tot 15 minuten terugbrengt. BBC1, 20.30-21.00u.

Black Britain. Zwarte brandweerlieden vertellen over discriminatie en de eerste zwarte dansers in het Britse Koninklijk Ballet. BBC2, 20.30-21.00u.

Kaap de Goede Hoop. O.a. de strijd van de Franse uitvinder Guy Nègre tegen de gevestigde auto-industrie. Ned.3, 21.28-21.50u.

Koste wat het kost. In Barbie achterna aandacht voor de groeiende schoonheidsindustrie, nieuwe therapieën en behandelingen. BRTN1, 21.50-22.20u.

Modern Times: The Bubble. Drie jongeren laten hun carrière en verantwoordelijkheden achter zich en storten zich op een seizoen skiën in de Alpen als dienstmeisjes en -jongens. BBC2, 22.00-22.50u.

In the grip of evil. Over duiveluitdrijving en het ware verhaal achter de film The Exorcist. Discovery Channel, 22.00-23.00u.

Close-up: Jonge mensen... Als kleuter wist Igone de Jongh dat ze balletdanseres wilde worden. Ze is nu zestien en moet zich bewijzen in het Nationale Ballet. Ned.1, 22.45-23.43u.

AMUSEMENT

Films & sterren. Aandacht voor de films Alien Resurrection, vierde in de vermaarde reeks met Sigourney Weaver, Hercules, de nieuwste Disney-animatiefilm, The Chamber met Gene Hackman en L.A. Confidential met Kevin Spacey en Kim Basinger. Veronica, 21.30-22.05u.

Massiv. Ditmaal over communicatie. Te gast zijn wetenschappelijk journalist Martijn van Calmthout, internetfreak Danielle van Diemen, automatiseringsdeskundige Peter Maronier, docent communicatiewetenschappen Jan van Dijk en internetpromoter Rick Schwartz. Ned.1, 22.01-22.45u.

TeeVee Studio. Met schrijver Anil Ramdas kijkt Rémi van der Elzen terug op de afgelopen tv-week. Ned.1, 23.43-0.18u.

KUNST

VPRO-Laat: Laat op de avond na een korte wandeling. In Operatie Berlijn vraagt programmamaker Rob Schröder zich af op welke fundamenten Berlijn de 21ste eeuw ingaat en praat aldaar met o.a. architect Daniël Libeskind. Ned.3, 23.21-0.18u.

FILM

Back to School (Alan Metter, 1986, VS). Vehikel voor komiek Rodney Dangerfield, kent hilarische momenten door goed getimede one-liners en een charmante rol van Sally Kellerman als de docente op wie vader Dangerfield verliefd wordt als hij besluit weer naar de universiteit te gaan om het goede voorbeeld te geven aan zijn zoon. RTL5, 20.20-22.25u., onderbroken door reclame.

. Casualties of War (Brian DePalma, 1989, VS). Zie Film-vooraf. BRTN2, 20.30-22.19u.

A Kiss before Dying (James Dearden, 1991, VS). Herverfilming van klassieke film noir uit 1956 naar debuutroman van thrillerschrijver Ira Levin. Matt Dillon is de ambitieuze profiteur die na de verdachte dood van de éne rijke tweelingzuster aanpapt met de andere (allebei gespeeld door Sean Young). Matte film wordt opgepept door aantrekkelijke spel van Dillon en onverwachte plotwendingen. De verwijzing naar Hitchcock's Vertigo ligt er wel erg dik bovenop: Young kijkt zelfs op de televisie naar cruciale fragmenten uit deze film. BBC1, 0.40-2.05u.

Yentl (Barbra Streisand, 1983, VS). Barbra Streisand's debuut als regiseusse naar het korte verhaal Yentl, the Yeshiva Boy van Isaac Bashevis Singer is sympathieke comedy of errors. Streisand nam ook de hoofdrol op zich van 17-jarig joods meisje dat zo graag schriftgeleerde wil worden dat ze zich als jongen verkleedt. Daarnaast was ze mede-verantwoordelijk voor de productie en het scenario. De muziek (van Michel Legrand) kreeg een Oscar. Duitsl.1, 0.50-3.00u., nagesynchroniseerd.