Rune op Duitse postzegel

BONN, 19 NOV. De melding van het telexbericht DPA sloeg bij het Duitse ministerie voor Post- en Telecommunicatie in als een bom: 'Post verspreidt postzegels met rechtsradicaal symbool'. Dat kon niet waar zijn. Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van dichter Heinrich Heine, had de PTT net een mooie postzegel met de afbeelding van de grote schrijver verspreid. Eh bien, cet homme c'est moi! H. Heine (1797-1856) staat op de zegel geschreven. Met de postzegel zelf is niets mis maar op het vel zijn de scheurranden voorzien van een Germaans Runenteken voor 'leven en dood'.

Het Runenschrift geldt als het oudste schrift van de Germaanse volkeren, vooral bij de nazi's was het Runenteken in trek. Tegenwoordig gebruiken extreem-rechtse groeperingen deze symbolen als vervanging van verboden nazitekens.

Had minister Wolfgang Bötsch het symbool over het hoofd gezien? “Wij zijn net zo verbaasd als u”, reageert de woordvoerster van de minister in Bonn. Bötsch zag wel het ontwerp voor de zegels, maar niet de randen van een vel zegels. De kwestie is des te wonderlijker omdat het postministerie al eerder een zegel met dit Runenteken uitgaf. Dat was in 1943 ter herdenking van de SS-leider Reinhard Heydrich.

Om te voorkomen dat de dichter verwikkeld raakt in een discussie over nazisymbolen, heeft de minister de uitgifte van Heine-zegels stopgezet. Het ministerie vindt het al pijnlijk genoeg dat Heine in verband wordt gebracht met Runentekens. De dichter was van joodse huize. Zijn boeken werden door de nazi's verbrand. Hij overleed in 1856 in Parijs waar hij zich meer thuis voelde dan in Duitsland.