Rob Scholte laat collectie veilen

AMSTERDAM, 19 NOV. Veiling- huis Sotheby's in Amsterdam brengt op 1 december zestig schilderijen uit de collectie van de kunstenaar Rob Scholte onder de hamer. Het gaat hoofdzakelijk om werk van de Nieuwe Wilden.

Scholte verwierf de doeken de afgelopen vijftien jaar veelal door persoonlijke contacten met de makers. Aan een aantal van de kunstwerken leverde hij zelf een bijdrage. Zo maakte hij met Tim Benjamin het schilderij ERAT, waar de veiling mee opent. Samenwerking met Rob Birza resulteerde in de doeken Golden Showers en A Hard Rain en het tweeluik Sotheby's Up, die ook te koop zijn.

Zo kenmerkend als Cobra was voor de jaren vijftig en Zero voor de jaren zestig en zeventig, zo bepalend waren de Nieuwe Wilden voor de jaren tachtig. In Nederland begonnen zij in 1982 met exposities in de toenmalige krakersgalerie W 139 in de Amsterdamse Warmoesstraat. Behalve Rob Scholte zelf exposeerden daar veel andere kunstenaars, onder wie Maarten Ploeg, Sandra Derks, Rob Birza, Hugo Kaagman, Gerald van der Knaap, Harald Vlugt, Peter Klashorst en Koos Dalstra. Later nam de hoofdstedelijke galerie The Living Room de fakkel over.

De te koop aangeboden verzameling omvat werk van alle genoemde kunstenaars en verder van Bobby Goldmann, Marliz Frencken, Andreas Schultze, Andrej Roiter, George Condo, Peer Veneman, Peter Schuyff, Martin van Vreden, John Strudulski, Jiri Dokoupil, Paul Blanca en Bidet (Jan Willem Vaal).

Een van Rob Scholte's opvallendste projecten is Après nous le déluge, de beschildering van de Oranjezaal in het nagebouwde paleis Huis ten Bosch bij Nagasaki. Harald Vlugt ontwierp voor dit project een lamp. Het originele ontwerp maakt deel uit van de veilingcollectie. (ANP)