RADIO BEELD

Foto: De 65-jarige Koos Postema werkt sinds zijn gedwongen vertrek bij het in december 1996 opgeheven televisiestation Sport 7 vrijdags als presentator en verslaggever bij de regionale omroep Radio Rijnmond. Hier interviewt hij op locatie in Schiedam bij uitgeverij Scriptum de historicus Han van der Horst en fotograaf Lambrecht de Waard over hun fotoboek Schiedam, de kracht van een stad.

Hij doet dat voor het programma De middag van. Op maandag presenteert oud-televisiepresentator Wim Bosboom het programma, op dinsdag journalist Francisco van Jole, woensdag Roland Vonk en donderdag oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg. Postema: “Dit is heel leuk om te doen. Ik maak prachtige dingen mee. We komen overal binnen, bij toneelgroepen of op het conservatorium waar saxofonist Piet Noordijk net een concert geeft. Dat geeft leuke live-radio.” Het eerste uur van de uitzending komt uit de studio en het tweede uur wordt op locatie gemaakt. Daarvoor rijdt hij tien voor één naar de 's morgens afgesproken plek. Postema voelt zich echter niet beperkt tot het Rijnmond-gebied voor wat de onderwerpen betreft. “Kijk naar de dreigende oorlog met Irak. We hebben hier de Erasmusuniversiteit waar geleerden zich bezighouden met conflictbeheersing. Met zo'n man praten we.” Na het nieuws, weer en muziek komt hij rond tien over één opnieuw in de uitzending. “Het is wel eens voorgekomen dat we naar de douane in de haven gingen en in een file kwamen. Vanuit de auto zijn we toen live met de reportage begonnen. Als zoiets straks met televisie kan zou dat fantastische televisie opleveren.” Radio Rijnmond, De middag van... (maandag tot en met vrijdag), 12.08-14.00u., 93,4 FM (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)