Prodi: geen veto tegen Duisenberg

BRUSSEL, 19 NOV. Italië zal geen veto uitspreken tegen een eventuele benoeming van de Nederlander Duisenberg tot president van de toekomstige Europese centrale bank. Premier Romano Prodi verklaarde gisteren tegenover journalisten in de ambassade in Brussel “niets te hebben tegen de persoon Duisenberg”, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Volgens Prodi, die in Brussel sprak met zijn Belgische ambtgenoot Dehaene en de Belgische koning Albert II, bestaat het Duisenberg-probleem helemaal niet. De premier zei ook dat er geen sprake was van een persoonsverwisseling tussen Duisenberg en de Nederlandse minister van Financiën Zalm zoals Bundesbank-president Tietmeyer en minister Van Mierlo hebben verondersteld. Zijn waarneming over de anti-Italiaanse houding van Duisenberg zijn gebaseerd op “werkelijke verklaringen” van de Nederlander. Maar die uitlatingen zijn gedaan in het verleden, en hij heeft ze niet recent herhaald, aldus Prodi. Prodi had zich een week geleden in de krant Il Messagero gekeerd tegen de benoeming van Duisenberg. (ANP)