NAi Rotterdam gaat niet in de mottenballen

ROTTERDAM, 19 NOV. Het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam gaat niet 'in de mottenballen'. Een jaar geleden dreigde directrice Kristin Feireiss nog met sluiting van een deel van het instituut, als de rijksoverheid op het standpunt zou blijven staan dat het Architectuurinstituut genoegen moest nemen met een jaarlijkse subsidie van 6,2 miljoen gulden. Voor een goed functioneren had het Architectuurinstituut jaarlijks 8 miljoen gulden nodig, vond Feireiss.

Uiteindelijk kreeg het instituut er jaarlijks slechts 9 ton bij van de overheid. Daarnaast kreeg het archief van het instituut eenmalig 1 miljoen gulden extra, verspreid over drie jaar. Hiermee blijkt het instituut nu toch goed te kunnen functioneren, zo bleek gisteren bij de presentatie van het tentoonstellingsprogramma voor 1998 van het Nederlands Architectuurinstituut. Dank zij sponsors en andere financiers heeft het instituut over 1997 een omzet van 11,6 miljoen gulden.

Met deze omzet kan het Nederlands Architectuurinstituut een programma van tentoonstellingen, lezingen, symposia, educatie en masterclasses aanbieden, dat meer publiek trekt dan vorig jaar. In 1996 bezochten 67.343 mensen het instituut, een aantal dat met 68.257 bezoekers al in de eerste tien maanden van dit jaar werd overtroffen.

In 1998 zal de nadruk in het programma van het Nederlandse Architectuurinstituut komen te liggen op de inrichting van Nederland en op Zuid-Afrika. Daarnaast zullen er tentoonstellingen zijn te zien van het werk van onder meer de architecten Alvar Aalto, Herman Hertzberger en Jos Klijnen.