Minister vervangen; Egypte werkt aan bewaking toerisme

KAIRO, 19 NOV. De Egyptische president, Hosni Mubarak, heeft gisteren in de nasleep van het bloedbad in Luxor minister van Binnenlandse Zaken Hassan el-Alfi vervangen die hij eerder op de dag scherp had gekritiseerd.

Zijn opvolger, generaal-majoor Habib el-Adli, werkt aan harde, nieuwe veiligheidsmaatregelen ter bescherming van toeristische plaatsen tegen moslimextremisten. Talrijke toeristen verlaten het land.

Habib (59), die als onderminister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk was voor de staatsveiligheid, moet binnen 72 uur een plan opstellen om de veiligheid te verzekeren in Luxor, Aswan, Sharm el-Sheikh en Hurgada, die met de piramiden en het Egyptisch Museum in Kairo de Egyptische topattracties zijn.

Het bureau van de openbare aanklager in Luxor weet de aanslag van maandag, waarbij bijna 60 toeristen werden afgeslacht in het tempelcomplex van Hatshepsut, aan “grove onachtzaamheid” bij de politie. Het toerisme is sinds 1992 doelwit van moslimextremisten die het regime proberen te ondermijnen, maar bij het tempelcomplex was geen politiebewaking. Daardoor konden de daders ongeveer een uur ongehinderd hun gang gaan. Het eerste vliegtuig dat Luxor gisteren bereikte, zat vol met veiligheidsagenten.

De Gama'a el-Islamiyya (Islamitische Groep), die voor eerdere aanslagen op buitenlandse toeristen verantwoordelijk is, heeft ook de verantwoordelijkheid voor het bloedbad in Luxor op zich genomen. Eerder had al de uit de Jihad voortgekomen Voorhoede van de Overwinning verdere aanslagen aangekondigd en toeristen gewaarschuwd weg te blijven. Volgens een verklaring van de Gama'a was de actie in feite een uit de hand gelopen poging tot gijzeling om hun geestelijk leider sjeik Omar Abdel-Rahman uit zijn Amerikaanse gevangenis te krijgen, maar aan die uitleg wordt geen geloof gehecht. Overlevenden zeggen dat de daders - volgens de autoriteiten zes die allen naderhand zijn doodgeschoten - meteen begonnen te schieten. Een Zwitserse vrouw zei dat de daders kalm en methodisch de aanwezigen neerschoten. “Ze dwongen ons op de knieën. En toen begonnen ze te schieten.” Onder de slachtoffers zijn zeker 31 Zwitsers, en verder Britten, Duitsers en Japanners.

In Luxor wachten nog talrijke buitenlanders op een vervroegde vlucht naar huis. Duizenden vakantiegangers annuleerden hun reis naar Egypte. “De mensen willen met vakantie, en niet naar een oorlogszone”, aldus de directeur van een Duits reisbureau dat gisteren al 182 annuleringen had. Finse reisorganisaties meldden zelf alle 7.000 reizen die ze aan klanten hadden verkocht te hebben geannuleerd. (Reuters, AFP, AP)

De Marokkaanse krant Libération, spreekbuis van de Socialistische Partij USFP, meldt vandaag op de voorpagina het nieuws over het bloedbad in Luxor onder de kop 'Wie wil Egypte straffen?'. Het antwoord luidt: de VS, wegens Egypte's Arabische solidariteit en zijn weigering aan de economische top in Qatar deel te nemen. “Het fundamentalisme is, zoals bekend, slechts een werktuig van het expansionisme en het imperialisme. Wie kan dat beter weten dan de VS en hun bondgenoten”, aldus het bericht.