Merrill Lynch doet met Mercury enorme overname

LONDEN/UTRECHT, 19 NOV. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch neemt de grote Britse vermogensbeheerder Mercury Asset Management (MAM) over voor 3,1 miljard pond (10,2 miljard gulden). Dit hebben de twee vanmorgen bekendgemaakt. MAM is partner en aandeelhouder van de Nederlandse investeringsgroep UPM.

Merrill Lynch slaat met de aankoop een grote slag. Het beheerde vermogen van de Amerikanen schiet omhoog met 65 procent tot ongeveer 450 miljard dollar. Daarmee gaat Merrill behoren tot de grootste in de branche. Merrill is het met MAM eens geworden over een bod van 17 pond per aandeel, 32 procent meer dan de beurskoers van gisteren. MAM gaat fuseren met Merrill Lynch Asset Management, de vermogensbeheerstak van de Amerikanen. MAM werkt met UPM samen bij participaties in bedrijven in Groot-Brittannië en Nederland. UPM-directeur H. van Middendorp kijkt niet op van de overneming. “Ik denk dat veel partijen naar Mercury zaten te kijken.” Van Middendorp vindt de overneming positief, voor zowel MAM als UPM. “We krijgen nu makkelijker toegang tot de VS, waar we nog niet actief zijn.” UPM is werkzaam in Groot-Brittannië, de Benelux, Duitsland en het Verre Oosten. MAM is een vrij kleine aandeelhouder van UPM. De grootste zijn de pensioenfondsen PGGM en ABP, en ASR Verzekeringsgroep (Stad Rotterdam en Amersfoortse). (ANP)