Meer taille voor Barbie

AMSTERDAM, 19 NOV. “Ja, het is wereldnieuws”, zegt de Nederlandse vertegenwoordigster van de Barbiepoppenfabrikant Mattel. “Ik weet alleen van niets.”

Kranten, radio en televisie - ze bellen haar de hele dag om méér, méér te horen over de aanstaande heupversmalling, tailleverbreding en borstverkleining van de 38-jarige Barbie. Maar uit Amerika is er nog geen enkel officieel bericht.

Bij Blokker, een van de grootste speelgoedimporteurs van Nederland, wisten ze het allang. Die kregen het nieuwe model in september te zien, bij de jaarlijkse preview. “Ach, er is nu een hoop spektakel”, zegt een inkoper. “Maar ik zou het geen gedaanteverandering willen noemen. Ik moest eerlijk gezegd heel goed kijken om het verschil te zien.”

Lengte van armen en benen blijft hetzelfde. Omvang van het hoofdje ook. De inkoper van Blokker kan alle kinderen die met Barbies spelen geruststellen: ze hoeven voor Sinterklaas niet ook nog een nieuwe garderobe te vragen. De nieuwe poppen passen in de kleertjes van de poppen die ze al hebben.