Maatregelen voor stabilisering; Minister Zuid-Korea weg om crisis

SEOEL, 19 NOV. De Zuid-Koreaanse president Kim Young-sam heeft vanmorgen het ontslag aanvaard van zijn minister van Financiën en Economische Zaken, Kang Kyong-shik. Tegelijk zijn de eerste maatregelen voor economische stabilisatie bekendgemaakt.

Het ontslag is een direct gevolg van de Aziatische financiële crisis, die sinds enige tijd ook Zuid-Korea in haar greep heeft. Ook de belangrijkste adviseur van de president is ontslagen. Als nieuwe bewindsman op Financiën is de minister van Handel Lim Chang-yuel benoemd, zo meldt het persagentschap Yonhap. Lim heeft jarenlange financiële ervaring bij de overheid, terwijl hij ook bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank actief was.

De ontslagen minister Kang, die pas sinds maart op zijn post zat, was er niet in geslaagd wetgeving voor financiële hervormingen door het parlement te loodsen. Kort na zijn aantreden waarschuwde hij dat de Zuid-Koreaanse economie in grote problemen verkeerde. Volgens hem hadden de ineenstorting van het staalbedrijf Hanbo, de arbeidsonrust en de politieke crisis onzekerheid en instabiliteit veroorzaakt in de economie. De handelspositie van zijn land zou zijn verslechterd door een daling van de exportprijzen.

Een functionaris van het Zuid-Koreaanse ministerie van Financiën maakte vanmorgen enkele maatregelen bekend die voor financiële stabilisatie moeten zorgen. Zo zal Zuid-Korea zijn obligatiemarkt openstellen, buitenlandse leningen uitbreiden en aandringen op fusies van financiële instellingen die gebukt gaan onder 'slechte' leningen en overnames door derde partijen.

Verder wordt de bandbreedte waarbinnen de nationale munt (won) mag zweven ten opzichte van de dollar verbreedt van 2,25 naar 10 procent naar boven en naar beneden.

De functionaris zei tegen verslaggevers dat Zuid-Korea buitenlandse investeringen in door de staat gegarandeerde langetermijnobligaties van bedrijven zal toelaten. Buitenlandse investeerders hadden hierop aangedrongen. Het noodfonds voor steun aan noodlijdende financiële instellingen zal worden vergroot van een 3,5 biljoen won naar 10 biljoen won (10 miljard dollar).

De nieuwe minister van Financiën Lim Chang-yuel zei vanmorgen ervan overtuigd te zijn dat Zuid-Korea de problemen de baas kan, waarbij hij eventuele hulp van het IMF niet bij voorbaat uitsloot. Een woordvoerder van het IMF in Washington zei gisteren dat er nauw contact is met Seoel, maar dat er niet over een hulpprogramma wordt onderhandeld. De Zuid-Koreaanse regering zou met het naderen van de presidentsverkiezingen een als vernederend ervaren stap naar het IMF willen vermijden. (Reuters, AFP, AP)