Israel: liever geen militaire confrontatie over Irak

LONDEN / JERUZALEM, 19 NOV. Tijdens een 'geheime' bijeenkomst in Londen met de Jordaanse koning Hussein heeft de Israelische premier, Benjamin Netanyahu, verzekerd te prefereren dat de crisis tussen Irak en de Verenigde naties niet op een militaire confrontatie uitloopt. Dat meldt radio Israel.

Volgens Israelische bronnen had Hussein het initiatief genomen tot de ontmoeting in zijn buitenhuis bij Ascot, waartoe Netanyahu een rondreis door de Verenigde Staten vervroegd had afgesloten. De koning wilde, aldus de zegslieden, Israelische garanties dat Israel zich volledig buiten de huidige crisis houdt.

Tijdens de Golfoorlog van 1991 vuurde Irak 39 Scudraketten op Israel af in de hoop Israelische vergelding uit te lokken die dan weer tot het vertrek van de Arabische landen uit de anti-Iraakse coalitie zou kunnen hebben geleid. Onder zware Amerikaanse druk onthield Israel zich toen van een militaire reactie. Maar functionarissen in de Israelische regering, onder anderen de onderminister van Defensie, hebben gezegd dat Israel ditmaal anders zou handelen. Dat zou Hussein in een moeilijke positie brengen, zeker als daarbij de Jordaanse soevereiniteit wordt geschonden, en hem vermoedelijk dwingen positie te kiezen, iets wat hij liever niet doet.

De relaties tussen Israel en Jordanië zijn in september scherp verslechterd door de mislukte aanslag door de Israelische inlichtingendienst Mossad op een Palestijnse moslim-fundamentalist in Amman. Volgens een woordvoerder van Netanyahu heeft de bijeenkomst van gisteren bijgedragen tot verbetering van de afmosfeer tussen de twee leiders. Hussein zou de samenwerking op veiligheidsgebied willlen hervatten, die hij na de Israelische actie had beperkt. (AP, AFP, Reuters)