Helft mensen krijgt scholing; Havenpool Amsterdam krimpt fors in

AMSTERDAM, 19 NOV. Vannacht is overeenstemming bereikt over een sterk afgeslankte Amsterdamse havenpool. De helft van de 300 werknemers van de havenpool zal na een scholingstraject als “hoogwaardige vakmensen” voortgaan in een uitzendpool die zowel binnen als buiten de haven inzetbaar moet zijn.

Dat is het uitgangspunt van een akkoord dat vannacht is gesloten tussen de Vervoersbonden FNV en CNV en de Amsterdamse havenbedrijven. De havenpool is een soort uitzendbureau waar mensen in vaste dienst zijn die door verschillende havenbedrijven worden opgeroepen om laad- en loswerk te verrichten.

Alle werknemers van de oude havenpool kunnen nu met behoud van uitkering deelnemen aan een zogenoemde 'scholingspool'. Zij zullen gedurende anderhalf jaar drie dagen per week werken en twee dagen per week een opleiding volgen. Het arbeidsbureau garandeert hun een minimaal inkomen van 85 procent van hun huidige loon. De werkgevers hebben beloofd in die tijd 24.000 diensten te zullen afnemen.

Het is de verwachting dat uiteindelijk na deze scholingsperiode ongeveer 150 havenwerkers kunnen werken als allroundmedewerkers in een nieuwe arbeidspool. Zij moeten ook in andere sectoren zoals de bouw aan de slag kunnen. De havenbedrijven zullen dan nog gedurende een jaar gegarandeerd 10.000 diensten afnemen.

Op dit moment kan volgens FNV-bestuurder J. Heilig eenderde van de havenpoolmedewerkers worden aangemerkt als 'allround'. Dat betekent dat zij breed inzetbaar zijn en in staat om zwaar materieel te besturen. De overige havenpoolmedewerkers, de zogenoemde werkers, leveren alleen fysieke arbeid. Werknemers voor wie geen plaats is in de nieuwe pool zullen ander werk binnen of buiten de haven moeten vinden.

T. van Buchem van de CNV noemde het akkoord vandaag “goed te beargumenteren aan de leden”. “De komende tweeënhalf jaar hebben zij voldoende inkomenszekerheid om hun boterham te kunnen verdienen.” Volgens de Amsterdam wethouder P. Krikke (Economische Zaken) die heeft bemiddeld in het havenconflict is het huidige akkoord “zowel economisch rendabel als sociaal acceptabel”.

Half oktober gingen de werknemers van de failliet verklaarde Havenpool in staking. Werknemers en werkgevers hadden een conflict over een eventuele redding van de pool. Met het gesloten akkoord moet een einde komen aan de onrust in de haven van de afgelopen maanden. De havenwerknemers voerde actie na actie, zoals vorige maand het blokkeren van de Coentunnel. “Emoties horen bij de haven”, zei H. Kamps van het Bureau Arbeidsvoorziening vandaag. “Mensen vechten voor een baan. Daarin gaan ze heel ver.” Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de havenpoolmedewerkers.