'Goeroe' Van Rossem krijgt cel

BRUSSEL, 19 NOV. De Belgische voormalige beursgoeroe en ex-parlementariër Jean-Pierre van Rossem moet vijf jaar naar de gevangenis. In hoger beroep is deze gevangenisstraf bevestigd.

Van Rossem werd in 1995 veroordeeld wegens oplichting, valsheid in geschrifte en uitgifte van ongedekte cheques.

Justitie had in 1990 een onderzoek geopend naar Van Rossem, die beleggers grote winsten beloofde. Hij heeft toegegeven dat hij winsten heeft betaald met geld dat hij van nieuwe beleggers inde.

Om zich tegen de aanklachten van justitie te verdedigen, huurde Van Rossem een legertje advocaten in.

Hij ging twee keer in beroep. Nu zijn zijn beroepsmogelijkheden in België uitgeput en kan hij binnenkort een zogenoemd gevangenisbriefje ontvangen.

Van Rossem verklaarde gisteren “enorm ontgoocheld in de werking van het gerecht” te zijn en kondigde aan naar het Europees Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg te stappen.

Van Rossem boekte in de jaren tachtig spectaculaire winsten op beurzen via het ingenieuze beleggingssyteem Moneytron. Na de val van de beurs in 1989 verloor hij grote kapitalen. In zijn val sleurde hij kleine beleggers mee door hun tegoeden voor de eigen aandelenportefeuille te gebruiken.

In 1991 behaalde Van Rossem een Kamerzetel met een anarchistisch programma, waarbij hij inspeelde op de antipolitieke gevoelens van de Belgen.

Hij kreeg zo veel stemmen dat hij via de lijst ROSSEM met twee medestanders in het parlement terechtkwam.

In de Kamer baarde Van Rossem opzien door tijdens een herdenking voor de overleden koning Boudewijn in aanwezigheid van koningin Fabiola te pleiten voor de invoering van een republiek. Hij werd voor korte tijd uit het parlement verbannen.

Onlangs kwam Van Rossem nog in het nieuws toen zijn uiteenlopende verzameling kunst en kitsch werd geveild.

Ook zijn plannen voor een nieuwe loterij, die vooral kleine sportclubs moet helpen, gingen niet onopgemerkt voorbij. Van Rossem zei hiermee geen winst te willen behalen.

Een tweede plan, een Formule-1-race rond de wereld in 23 etappes, moet wel geld opbrengen.