Fusie tussen instituten EIM en NEI op til

De twee onderzoeksinstituten NEI en EIM overwegen samen te gaan. De twee partijen praten sinds anderhalve maand over een fusie zonder dat de een de ander overneemt. Het voornemen is een gelijkwaardige fusie. Dat heeft woordvoerder W. Vogelesang van EIM vandaag gezegd. De activiteiten van beide instituten vullen elkaar goed aan. Voor het NEI komt meer dan de helft van de opdrachten uit het buitenland. EIM is sterker gericht op de binnenlandse markt.

NEI is al in 1929 opgericht en heeft onder andere Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen jarenlang als directeur gehad. De los van universiteiten werkzame instelling telt 185 mensen. Onder de opdrachtgevers van het Rotterdamse NEI bevinden zich internationale organisaties als de Wereldbank, de Europese Unie en ontwikkelingsbanken. Het NEI, met een omzet van ongeveer 30 miljoen gulden, staat voor Nederlands Economisch Instituut.

EIM, voorheen Economisch Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf, wordt financieel ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Zijn omzet bedroeg vorig jaar 28 miljoen gulden, waarvan 16 miljoen aan opdrachten van andere partijen dan het ministerie en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Het in 1930 opgerichte EIM telt ongeveer 200 werknemers.