FBI: punt achter onderzoek ramp TWA

NEW YORK, 19 NOV. De Amerikaanse federale recherche (FBI) heeft gisteren een punt gezet achter het omvangrijkste criminele onderzoek in de Amerikaanse geschiedenis: dat naar de oorzaak van de ramp met de Boeing 747 van de Amerikaanse maatschappij TWA die op 17 juli 1996, op weg naar Parijs, bij Long Island in zee stortte. De FBI heeft geen bewijs kunnen vinden dat de ramp door een bom of een raket is veroorzaakt. Alle 230 inzittenden kwamen om het leven.

“Na zestien maanden van intensief onderzoek moeten we berichten dat geen bewijs is gevonden dat de ramp is veroorzaakt door een criminele daad”, zo meldde de onderdirecteur van de FBI, James Kallstrom. In het onderzoek zijn zevenduizend vraaggesprekken gevoerd en een miljoen wrakstukken onderzocht. Meer dan vijfhonderd FBI-agenten hebben aan de zaak gewerkt, samen met onderzoekers van de luchtvaartdienst, de dienst voor luchtveiligheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken en militaire onderzoekers en de politie. Volgens Kallstrom was het onderzoek in intensiteit zonder precedent. Zo werd in drie staten een onderzoek ingesteld naar elk telefoontje naar de politie waarin sprake was van een verdachte auto of een verdachte boot in de twee maanden voor het ongeluk. Op de wrakstukken zijn duizenden chemische tests uitgevoerd om vast te stellen wat er precies is gebeurd.

De FBI toonde gisteren in New York familieleden van de slachtoffers een video-simulatie van de laatste minuten van 'TWA 800', zoals de fatale vlucht naar het vluchtnummer bekendstaat. Uit de video - vervaardigd door de inlichtingendienst CIA - blijkt dat de strepen die ooggetuigen in de lucht hebben gezien werden veroorzaakt door brokstukken van het vliegtuig - niet door raketten, zoals wel is verondersteld. Uit het onderzoek is gebleken dat deze sporen door ooggetuigen zijn gezien nadat - en niet voordat - de centrale brandstoftank van het TWA-toestel was ontploft. De verwarring is veroorzaakt door de trage snelheid van geluid: de ooggetuigen hoorden de knal van de explosie; dat bracht hen ertoe te denken dat ze getuige waren van het begin van de ramp. In feite namen ze de afloop van de ramp waar.

Volgens de FBI is de ramp niet het resultaat van een bomaanslag, een raket of een beschieting. Waardoor de Boeing wel is verongelukt moet worden vastgesteld door de National Transportation Safety Board, die al heeft gezegd eind volgend jaar met een oordeel te zullen komen. (Reuters, AP)