Duikvlucht Japanse beurs, onrust Azië

TOKIO, 19 NOV. De effectenbeurs in Tokio heeft vanmorgen de grootste val in punten gemaakt van dit jaar. De Nikkei, die zich de afgelopen dagen krachtig had hersteld, ging met 884,11 punten (5,3 procent) omlaag naar 15.842,46, waarmee de psychologisch belangrijke grens van 16.000 werd overschreden.

Beleggers bleken opnieuw bezorgd over het financiële stelsel, nadat premier Hashimoto gisteren had tegengesproken dat er overheidsmiddelen zouden komen voor de banken. De Japanse banken gaan gebukt onder veel 'slechte' leningen. Eerder deze maand ging de effectenfirma Sanyo failliet. Eerder deze week viel de Hokkaido Takushoku Bank om, de tiende bank van Japan. De Japanse centrale bank verstrekt leningen om tegoeden van klanten te dekken.

Ook elders in het Verre Oosten laaide de financiële onrust vandaag weer op. Op de beurs in Hongkong zorgde een rentestijging voor een koersdaling. De Hang Seng-index sloot met een verlies van 90,82 punten op 10.154,36.

Ook op de valutamarkten vielen rake klappen. De Zuid-Koreaanse won verloor opnieuw flink aan waarde en sleepte de Thaise baht mee. De Thaise beurs ging 5,20 punten omlaag naar 434,93. (Reuter, AP)