Dortmund-supporters blij met Superspieler Decheiver

Harry Decheiver maakte gisteravond zijn debuut voor Borussia Dortmund. Der neue Sturmer scoorde niet tegen VfL Wolfsburg, maar de fans scandeerden wel zijn naam na de 2-1 overwinning.

DORTMUND, 19 NOV. Voetbal is business, het grote geld ligt op de groene zoden. Borussia Dortmund heeft een begroting van tachtig miljoen gulden en verdient met elke overwinning in de Champions League ruim een miljoen gulden. Wat doet zo'n kapitaalkrachtige club als er tien belangrijke spelers in de ziekenboeg liggen? Dan koopt zij tussendoor voor circa vijf miljoen een redelijke vervanger. Dan mag de Nederlandse subtopper Harry Decheiver zijn opwachting maken bij de winnaar van de Europa Cup. “Dan kan je niet meer weigeren”, sprak de zoon van een Deventer glazenwasser na de contractbespreking.

Decheiver kreeg gisteravond tegen VfL Wolfsburg de handen op elkaar in het bijna uitverkochte Westfalenstadion. Hij werd geschaduwd door ene Peter Kleeschätsky, een klever van het zuivere soort. Decheiver kreeg weinig ruimte in de chaotische wedstrijd. Toch leed hij zelden balverlies en bood hij zijn medespelers enkele prachtige kansen. Temidden van de Duitse renpaarden waren zijn techniek en zijn spelinzicht een verademing.

Harry Decheiver dankt zijn Franse achternaam aan een Franse voorvader. Hij is geboren in de buurt van de Adelaarshorst, het stadion van Go Ahead Eagles. Hij debuteerde in 1987 bij de plaatselijke profclub en speelde vervolgens bij Heerenveen, RKC, weer Go Ahead Eagles, SC Freiburg en FC Utrecht. Bij de Duitse provincieclub kwam hij twee jaar geleden voor het eerst in aanraking met de Bundesliga. Hij toonde zich bij Freiburg een goaltjesdief maar ook een lastpost die meer vijanden dan vrienden in de selectie wist.

In de Duitse roddelbladen verschenen artikelen over zijn vermeende gokverslaving en een seksuele verhouding die zijn echtgenote met de trainer van Freiburg zou hebben gehad. Decheiver heeft de aantijgingen altijd ontkend. Maar zijn onverwachte vertrek naar Nederland bleef een raadsel voor de buitenwereld. Na een rustperiode van drie maanden speelde Decheiver dit seizoen in het shirt van FC Utrecht. Samen met Michael Mols behoorde hij bijna wekelijks tot de uitblinkers. Buiten het veld bleek Decheiver aanmerkelijk minder populair. Hij leefde in onmin met een aantal medespelers. Toen Dortmund vorige week belangstelling toonde voor de midvoor, hoefde het bestuur van FC Utrecht niet lang te denken. De hoge transfersom werd dankbaar in de clubkas gestort.

Het lijkt uitgesloten dat Decheiver zijn contract tot de zomer van 2001 zal uitdienen bij Dortmund. Spelers zijn tegenwoordig koopwaar en Decheiver is geen speler met veel zitvlees. Als straks de geblesseerde vedetten van Dortmund hersteld zijn, dreigt voor hem de reservebank. “Bij een topclub heb je nu eenmaal sterke concurrentie”, zei Decheiver. “Maar ik zal de strijd aangaan.”

Dortmund beleeft een wisselvallig seizoen. In de Champions League maakt de titelhouder goede kans op het bereiken van de kwartfinales. Op nationaal niveau wil het maar niet vlotten met de Traditionsverein. Na de benauwde zege op Wolfsburg is Dortmund gestegen naar de tiende plaats, maar een landskampioenschap lijkt uitgesloten. De langdurige afwezigheid van geblesseerde topspelers als Júlio César, Andreas Möller, Matthias Sammer, Stéphane Chapuisat, Lars Ricken, Jürgen Kohler en Michael Zorc hebben het uitgebalanceerde elftal uit zijn evenwicht gebracht. De hoge gemiddelde leeftijd van de selectie heeft zijn weerslag op de blessurelijst.

Ondertussen is de nieuwe Italiaanse trainer Nevio Scala onderhevig aan kritiek. Vandaar de opluchting op zijn kalende gelaat, na de zege op Wolfsburg. Scala sprak in uitstekend Duits over het groeiende vertrouwen bij de jonge vervangers en noemde Decheiver een grote aanwinst. “Harry heeft uitstekend gespeeld. Hij was duidelijk vermoeid, maar hij wilde zich niet laten vervangen en dat is een goed teken. Ik denk dat we een Superspieler hebben aangetrokken.”

Decheiver had in totaal 35 keer balcontact. Slechts zes keer verspeelde hij de bal. Tien acties leverden direct gevaar op. De andere negentien keer verlegde hij het spel met een subtiele voetbeweging. Decheiver kreeg slechts één grote kans, toen hij de bal in de slotfase in vrije positie naast het doel kopte. Hij was geschrokken van de onverwachte mogelijkheid, vertelde hij na afloop. “Ik ben blij met deze prestatie. Ik was toch niet helemaal fit. Last van mijn lies, last van verkoudheid, plus de vermoeienissen van de afgelopen dagen.”

Behalve de fysieke ongemakken hangt Decheiver nog een langdurige schorsing boven het hoofd. Morgen buigt de commissie van beroep van de KNVB zich over een incident tijdens de wedstrijd RKC-FC Utrecht van twee maanden geleden. Decheiver heeft volgens een waarnemer op de tribune een elleboogstoot uitgedeeld aan zijn tegenstander Carlos van Wanrooy. Hoewel de scheidsrechter de overtreding niet heeft geconstateerd en het slachtoffer geen aangifte wilde doen, laten de televisiebeelden weinig ruimte voor twijfel. De aanklager eist vijf wedstrijden. De Duitse voetbalbond zal een eventuele schorsing overnemen.

Scala reageerde gisteravond verontwaardigd toen hij met het dreigende onheil werd geconfronteerd. “Hier weet ik niets van. Als de feiten kloppen, was ik graag van tevoren op de hoogte gesteld.” Decheiver zei dat hij de clubleiding van Dortmund heeft ingelicht over de rechtszaak. Volgens de speler zijn de verschillende partijen dezer dagen in spoedoverleg bijeen. Decheiver heeft nooit ontkend dat hij Van Wanrooy een elleboogstoot heeft gegeven. Toch toonde hij zich gisteravond kritisch tegenover de oplettende waarnemer van de KNVB. “Er zijn mensen bij de bond die zichzelf blijkbaar heel belangrijk vinden.”

    • Jaap Bloembergen