Damrak omlaag door onrust in Verre Oosten

AMSTERDAM, 19 NOV. Vooral de weer oplaaiende onrust op de financiële markten in het Verre Oosten hebben woensdagochtend op het Damrak geleid tot afbrokkelende aandelenkoersen. De AEX-index stond aan het eind van de ochtend op een verlies van 3,94 punten op 876,07.

AMSTERDAM Ook de gang van zaken op Wall Street gisteren of de dollarkoers zetten niet tot activiteit aan. De dollar noteerde vanochtend 1,9490 gulden.

Een aantal beleggers koos voor de vastrentende waarden. Daardoor liet de obligatiemarkt een goede stemming zien, waarbij de vaak als maatstaf gebruikte 30-jarige staatslening een winst van een halve gulden boekte. Maar ook op de obligatiemarkt bleven de omzetten beperkt.

Akzo zakte 2,40 weg naar 340,10 en ASM Litho 4,50 naar 138,50. Heineken raakte 3,10 kwijt op 330,90 en Océ 4,10 op 199,50. Philips moest 1,60 inleveren op 139 en Koninklijke Olie 2,10 op 102,90. De Stichting Toezich Effectenverkeer (STE) maakte vandaag bekend dat het Janus Investment Fund uit Denver (VS) heeft bekendgemaakt dat het inmiddels een belang van 5,41 procent in Philips heeft. Wanneer een belang in een onderneming boven de 5 procent uitkomt moet dat worden aangemeld bij de STE. Omgerekend tegen de huidige beurskoers heeft Janus daardoor een belang in Philips opgebouwd van ruim een miljard dollar.

Bij het detailhandelsconcern KBB, waar gisteren het besluit bekend werd om bij de kwakkelende modeketen M&S het grootste deel van de Duitse winkels te sluiten, was de opluchting weer over. Nadat gisteren de koers met 2,30 was aangetrokken tot 121,80 ging er vanochtend 1,80 van de winst verloren.

NEW YORK Winstnemingen eisten gisteren hun tol op Wall Street. De Dow Jones-index eindigde 47,40 punten lager op 7650,82. De kooplust die de afgelopen handelsdagen de stemming bepaalde was ver te zoeken. De obligatiemarkt reageerde positief op de bekendmaking van de Amerikaanse consumentenprijzen over oktober, die een renteverhoging onwaarschijnlijk maken.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag scherp lager gesloten nadat eerder in de week een krachtig herstel was opgetreden. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 884,11 punten (5,3 procent) tot 15.842,46. Handelaren schreven de de daling toe aan het oplaaien van de bezorgdheid over het Japanse bankwezen.