WORLD BANK ECONOMIC REVIEW

De World Bank Economie Review verschijnt drie keer per jaar, en is een uitgave van de World Bank, 1818 H Street, MW., Washington, D.C. 20433, USA. http://www worldbank.org

Rantsoenering van autorijden om verkeer en vervuiling tegen te gaan heeft een averechts effect. Dat blijkt uit een onderzoek naar de rantsoenering van het autorijden in Mexico City sinds 1989. Gunnar S. Eskeland van de Wereldbank, en Tarhan Feyzioglu van het Internationale Monetaire Fonds, doen verslag van het onderzoek in The World Bank Economic Review.

De Mexicaanse Dag Zonder Auto wil zeggen dat er in Mexico City dagelijks een rijverbod is voor een groep auto's, afhankelijk van het laatste cijfer van het nummerbord. Het weekend is uitgezonderd van de regelgeving. Het rijverbod geldt niet voor brandweerauto's. Het publiek werkt goed mee, omdat er hoge boetes staan op overtreding van het rijverbod. Maar het publiek zocht en vond ook manieren om het verbod te ontduiken.

Wie het kan betalen koopt er een auto bij, vaak een gebruikte. De handelaren van Mexico City exporteerden voor 1989 74.000 gebruikte auto's per jaar naar de rest van het land. In de eerste vier jaar van de Dag Zonder Auto-aktie importeerden ze 85.000 gebruikte auto's per jaar.

Deze ontwikkeling is de belangrijkste oorzaak van het mislukken van de rijrantsoenering. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het publiek meer in het weekend is gaan rijden. Ook stijgt het benzineverbruik elk jaar sinds het begin van de autorij-rantsoenering.

    • Herman Frijlink