Vrees van Duitsers voor komst euro begint af te nemen

BONN, 18 NOV. De angst van de Duitsers voor de euro neemt af. Dat blijkt uit twee opiniepeilingen die naar de populariteit van de toekomstige Europese muntunie zijn gehouden.

Onderzoek van het Allensbach Instituut wijst uit dat 55 procent van de Duitsers de euro steunt; 45 procent ziet niets in de gemeenschappelijke munt. In mei van dit jaar was nog 52 procent tegenstander van de euro, laat het Allensbach Instituut weten. Het instituut is een van de toonaangevende opiniepeilers in Duitsland.

Niet bekend

“De doorbraak naar acceptatie is gelukt”, stelt Günter Rinsche vast, voorzitter van de Konrad-Adenauer-Stichting, die nauw aan de Christen-Democratische Unie van bondskanselier Helmut Kohl is gelieerd.Rinsche schrijft de veranderde houding van de Duitsers toe aan het grotere vertrouwen van burgers, dat de munt “ongeveer even sterk” zal zijn als de Duitse mark, het symbool van het naoorlogse economische wonder in de Bondsrepubliek. “Zodra de feiten op tafel liggen, stellen burgers zich op de situatie in”, luidt het commentaar van Hans-Joachim Veen, hoofd van de onderzoeksafdeling van de Konrad-Adenauer-Stichting, op de gewijzigde houding van de bevolking. De feiten zijn volgens hem door de politiek geleverd: het besluit om de zetel van de Europese Centrale Bank in Frankfurt te vestigen, het Stabiliteitspact als extra waarborg dat alle lidstaten zich aan de criteria houden en de recente beslissing over een snelle vaststelling van de wisselkoersen.

Intussen denken vier professoren, drie economen en een jurist, anders over de zogenaamde 'hardheid' van de munt. Onder leiding van professor Wilhelm Hankel zijn ze onlangs naar het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe gestapt in de hoop dat de euro wordt uitgesteld. De vier tegenstanders klagen de regering aan, omdat ze nalaat burgers “tegen de gevaren van de muntunie te beschermen”.

De professoren vrezen dat de munt 'zacht' wordt. Als de criteria voor de euro niet “strikt” worden uitgelegd, waartoe de Bondsdag in 1993 heeft besloten, is deelname van Duitsland aan de monetaire unie “ondemocratisch”, menen de vier.

De Vijf Wijzen (de Sachverständigenrat), een commissie van economische experts, leveren in hun jongste jaarverslag ongezouten kritiek op sommige landen, die proberen met behulp van boekhoudkundige trucs en eenmalige baten hun begroting op te poetsen om de euro-criteria te halen.

    • Michèle de Waard