Vervoersverbod varkens voor een deel opgeheven

DEN HAAG, 18 NOV. Het vervoersverbod voor varkens is gisteravond om zes uur rond vier plaatsen in het pestgebied opgeheven. Het gaat om de deelgebieden rond Groesbeek, Sint-Michielsgestel, Eindhoven en Weert.

Minister Van Aartsen (Landbouw) heeft dat gisteren bekendgemaakt. De opheffing van het verbod houdt onder meer in dat veehouders hun varkens kunnen afvoeren naar slachthuizen in Zuid-Nederland. De aanvoer van varkens en de verkoop andere bedrijven zijn alleen onder voorwaarden toegestaan. Bedrijven die besmet zijn geweest met de varkenspest mogen gedurende acht dagen nieuwe dieren aanvoeren. Vervolgens mogen zij zestig dagen lang geen varkens meer aan- of afvoeren. Beesten die naar het bedrijf komen worden van tevoren onderzocht en blijven ook daarna onder controle staan.

Varkenshouder F. Peters uit Groesbeek werd gisteren om half zes gebeld door zijn bemiddelaar met het nieuws dat het vervoersverbod werd opgeheven. Al snel bleek echter, aldus Peters, dat het goede nieuws nauwelijks meer bleek te zijn dan de bekende dode mus. “Er waren acht A-viertjes met voorschriften. Concreet komt het er op neer dat we voorlopig alleen in de eigen streek mogen vervoeren. Omdat er veel meer aanbod dan vraag is, zal ik de varkens ver onder de prijs moeten verkopen. De boeren die de stallen leeg hebben en biggen nodig zijn, hebben de macht. Zij kunnen de prijs bepalen, en die zal voor ons niet voordelig zijn.” Peters moet dringend 800 van de in totaal 1.700 biggen kwijt en hoopt nu via zijn bemiddelaar in ieder geval 400 biggen te kunnen plaatsen. “Het is te hopen”, zo zegt de 37-jarige varkenshouder, “dat het gebied waarbinnen varkens vervoerd mogen worden, zo snel mogelijk wordt uitgebreid.”