Van Ommeren hoger ondanks lagere dollar

AMSTERDAM, 18 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs werd gedrukt door een bijna cent lagere dollar. Scheepvaartconcern Van Ommeren - weliswaar gedeeltelijk afhankelijk van de stand van de dollar - was met negen dubbeltjes op 69.00 gulden de sterkste stijger.

De AEX stond na het middaguur nagenoeg onveranderd op 877,23 punten. Het Rotterdamse tankopslag- en tankvaartbedrijf Van Ommeren maakte bekend twee Amerikaanse stuwadoorsbedrijven te verkopen. Van Ommeren wil zich concentreren op de kernactiviteit. Overslag van droge producten hoort daarin niet thuis.

Handelshuis Hagemeyer ging verder omhoog met 1,10 tot 84,80. Gisteren kwam er al 4,70 bij door de teruggekeerde rust op de aandelenmarkten in Azië. In juli noteerde Hagemeyer nog 122 gulden. Koninklijke Olie stond twee kwartjes beter op 104,30 na maandag een langjarig samenwerkingscontract te zijn overeengekomen met het Russische bedrijf Gazprom.

Het tot Arcadis omgedoopte Heidemij stond rond 11.45 uur op 21,90, een dubbeltje lager dan maandag aan het slot van de handel. Heidemij publiceerde dinsdagochtend over het derde kwartaal een ruim 11 procent hogere nettowinst. Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) was onveranderd op 44,60. Het detailhandelsconcern meldde in Duitsland 115 M&S Mode-winkels te sluiten.

De Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese wisselmarkten lager geopend. In Amsterdam werd een koers genoteerd van 1,9475 gulden, tegenover een slotkoers van 1,9565 gulden gisteren.

Het pond sterling ging ook omlaag. De Britse munt noteerde 3,2965 gulden, tegenover een slotkoers van 3,3105 gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kreeg gisteren een sterke impuls door een fors herstel van de aandelenkoersen in Tokio. De Dow Jones-index eindigde 125,74 punten of ruim 1,6 procent hoger op 7698,22.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vandaag opnieuw hoger gesloten. Hoewel de dtijging niet zo explosief was als gisteren. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 443,25 punten of 2,7 procent tot 16.726,57. Gisteren steeg de Nikkei met ruim 1200 punten.