Twijfel bij toeristen over reis Egypte

ROTTERDAM, 18 NOV. Honderden ongeruste reizigers hebben vanochtend gebeld naar reisbureaus en touroperators die reizen naar Egypte verzorgen. Ze willen weten of ze nog veilig naar Egypte met vakantie kunnen gaan na de berichten over de aanslag op toeristen gisteren in Luxor. Slechts in enkele gevallen hebben mensen hun reis daadwerkelijk afgezegd.

Bij de meeste bedrijven kunnen toeristen gratis hun reis 'omboeken' naar een ander land, naar een andere bestemming in Egypte of naar een ander tijdstip. Er verblijven nu zo'n tweehonderd Nederlanders in Egypte.

“De aanslag is voor ons zorgwekkend, ook al is het niet de eerste”, zegt J. van Straten van K-Tours, een touroperator die is gespecialiseerd in het Midden-Oosten. “We verwachten een grotere impact dan die van de aanslag in september op Duitse toeristen en van voorgaande jaren, omdat er nu meer slachtoffers zijn gevallen en omdat het geweld zich heeft verplaatst naar Luxor. Voorheen waren er alleen problemen in bepaalde beruchte gebieden, zoals Beni Suef”, aldus Van Straten.

H. Bakker, voorzitter van de raad van bestuur van Travel Unie, die veertien grote touroperators zoals Holland International omvat, toont zich minder bezorgd. “Deze onzekerheid geldt voor meer gebieden in de wereld”, zegt hij. Volgens Bakker is dit de eerste keer dat aanslagen in Egypte bewust gericht zijn op toeristen. “Iedereen weet dat de aanslag in Kairo in september het werk was van een psychopaat. Dat er toeristen werden geraakt, was toevallig.”

M. van het Kaar, directeur van het reisbureau NBBS, wijst er op dat extremistische groepen het sinds 1992 wel degelijk gemunt hebben op toeristen in Egypte. “Aanvankelijk daalde het aantal Nederlandse toeristen enorm na zulke aanslagen, maar het lijkt er op dat reizigers steeds meer weten waar ze aan beginnen. Na de aanslag in september hebben wij niets gemerkt”, zegt hij.

Jaarlijks reizen ongeveer 30.000 Nederlanders naar Egypte, dat sinds 1994 steeds populairder wordt als vakantiebestemming, ondanks terroristische aanslagen. Er zijn wekelijks drie rechtstreekse vluchten naar Egypte en tijdens de vakantieperiodes ook vele charters. De meeste toeristen gaan naar het strand, naar de rivier de Nijl of naar de piramides. Het marktaandeel van Egypte is nog wel klein vergeleken met het totale aantal reizen dat Nederlanders jaarlijks naar het buitenland maken: 12.8 miljoen reizen.

Volgens de Egyptische consul in Nederland, I. Ghonim, is er geen reden tot paniek: “De autoriteiten hebben alles onder controle, de terroristen zijn gedood.” Dat dit gebeurde nadat er 57 toeristen waren gedood, hoeft er volgens hem niet toe te leiden dat toekomstige toeristen uit angst afzien van hun reis. “Zoiets kan overal gebeuren”, aldus Ghonim.