Tokio: stimulering met snelle deregulering

TOKIO, 18 NOV. De Japanse regering wil versneld dereguleren om de tot stilstand gekomen economie weer aan te zwengelen. Dat is de kern van een extra pakket maatregelen dat de regering vandaag bekend heeft gemaakt.

Het pakket voorziet niet in extra overheidsuitgaven “maar de dereguleringsmaatregelen moeten een reëel effect hebben op de binnenlandse vraag”, aldus Koji Omi, hoofd van het Economisch Planbureau. Vooral de VS hebben herhaaldelijk bij Japan aangedrongen om niet via vergroting van de export, maar via de binnenlandse consumptie de economische groei weer op gang te brengen. Met een verwijzing naar de recente financiële onrust in Azië, benadrukte de Amerikaanse vice-minister van Financiën Lawrence Summers gisteren in Tokio bovendien dat “groei en stabiliteit in Japan cruciaal zijn voor groei en stabiliteit in de gehele regio”.

Juist gisteren werd het faillissement bekend van de in grootte tiende bank van Japan, die was versneld door de daling van de Japanse beurs. Veel Japanse banken gaan gebukt onder 'slechte' leningen. Deel van het vandaag gepresenteerde pakket zijn onder meer een verzachting van de regels voor telefoon- en binnenlandse luchtvaarttarieven, de afschaffing in 1998 van het verbod op benzinestations met zelfbediening, en een verruiming van het toegestane bouwvolume per perceel in binnensteden. Naast deregulering zal de regering een verlaging van belastingen voor het bedrijfsleven in beraad nemen.

De afgelopen weken was via berichten uit de regeringspartij al grotendeels duidelijk hoe het huidige pakket er uit zou gaan zien. De officiële bekendmaking vandaag heeft dan ook niet voor grote opschudding gezorgd.

De Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) schrijft vandaag in een commentaar dat maatregelen met een direct korte-termijneffect op de economie ontbreken. Een dergelijk effect hadden wel eerdere 'noodmaatregelen' van de afgelopen jaren. Tussen 1992 en 1996 heeft de regering tot vijf keer toe geprobeerd de economie op te krikken met in totaal ruim 1.000 miljard gulden extra overheidsgeld. Dit bedrag is voornamelijk aan publieke werken opgegaan.

Met een inkrimping van de economie in het tweede kwartaal van dit jaar blijkt deze injectie nu te zijn uitgewerkt en slechts een grote schuld te hebben overgelaten. Het Japanse planbureau heeft eerder berekend dat deregulering voor een extra jaarlijkse economische groei van 0,9 procentpunt zou moeten zorgen tussen de jaren 1998 en 2003.