Spaanse thriller rond seksvideo

MADRID, 18 NOV. Seks, leugens en video-banden. Het jongste schandaal in Spanje volgt de plot van een interessante filmthriller. Hoofdrol is weggelegd voor hoofdredacteur Pedro J. Ramírez van het regeringsgezinde dagblad El Mundo. Justitie nam enkele weken geleden tientallen videobanden in beslag op het Madrileense hoofdpostkantoor waarin Ramírez uitgebreid en met geluid te bewonderen valt samen met een buitenechtelijke vriendin tijdens het uitvoeren van een breed repertoire aan seksuele handelingen.

De video is volgens El Mundo, dat de afgelopen dagen pagina's volschreef over de kwestie, het werk van dezelfde doodseskaders die in de jaren tachtig 26 vermeende terroristen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA om het leven brachten.

Ramírez, ofwel Pedro J. zoals hij in brede kring bekend staat, geldt als een invloedrijke supporter van het huidige kabinet en een persoonlijk vriend van premier José María Aznar. De aanhoudende aanvallen in zijn dagblad El Mundo droegen in ruime mate bij aan de ondergang van het socialistische kabinet van Felipe González, jegens wie de hoofdredacteur een diepgewortelde haat koestert. Regelmatig stelde El Mundo dat de voormalige regeringen van González rechtstreeks bij de doodseskaders betrokken waren. Begin volgend jaar zullen een socialistische ex-minister Barrionuevo en voormalig staatssecretaris Vera voor de zaak terecht staan. Tegen hen worden straffen van 23 jaar gevangenis geëist wegens deelname aan een gewapende bende.

Nadat Ramírez de videobanden aanvankelijk afdeed als een in scene gezette montage, ging de hoofdredacteur in de aanval. Na aangifte werd de vriendin korte tijd vastgezet op verdenking van het schenden van de privacy, een strafbaar feit in de Spaanse wetgeving. De afgelopen dagen beschuldigde El Mundo voormalig staatssecretaris Vera ervan samen met naaste medewerkers achter het verspreiden van de video's te zitten in een poging Ramírez in diskrediet te brengen.

In een paginabreed hoofdartikel onder de titel 'Tussen schande en stompzinnigheid' wordt de verspreiding van de video's - die inmiddels in Madrid zijn uitgegroeid tot een gewild collectors item - veroordeeld als “opnieuw een aanslag” van de doodseskaders. Volgens El Mundo blijkt uit verklaringen die inmiddels zijn afgelegd in het strafrechtelijk onderzoek rechtstreekse betrokkenheid van Vera en een naaste medewerker van Felipe González.

Erg zorgvuldig zouden de complotteurs niet te werk zijn gegaan: de woning van de vriendin in kwestie zou op naam staan van een van hen. Voorts zou de vrouw een bedrag van 50 miljoen peseta's (650.000 gulden) hebben gekregen voor het produceren van de video. Fijntjes werd tevens herinnerd aan het feit dat ex-staatssecretaris Vera eind september nog voor de radio verklaarde dat “spoedig bekend raakt hoe de hoofdredacteur van El Mundo zijn vrije tijd vult”.

De videobanden lijken op zeer ruime schaal te zijn verspreid onder publiciteitsagentschappen, journalisten, bedrijven en politici. Volgens verschillende bronnen zijn er bovendien meerdere video's van Ramírez in omloop. Daarbij zouden ook bijeenkomsten tussen de hoofdredacteur en premier Aznar zijn vastgelegd.

Velen achten het niet geheel toevallig dat het videoschandaal komt aan de vooravond van twee belangrijke strafprocessen. Afgezien van de kwestie rond de doodseskaders begint volgende maand een belangrijke zaak tegen de van grootscheepse fraude verdachte voormalige topbankier Mario Conde. Conde, die voor zijn val verregaande politieke ambities koesterde, kwam eerder in opspraak omdat hij op ruime schaal geheime, voor de vorige regering compromitterende documenten opgekocht. Die werden vervolgens via El Mundo, het dagblad waarvan hij eens een belangrijk aandeelhouder was, in de publiciteit gebracht.

    • Steven Adolf