Sorgdrager: geen aanwijzingen voor 'mol' bij justitie

DEN HAAG, 18 NOV. Er zijn “geen aanwijzingen” dat de Surinaamse ex-legerleider Bouterse “regelmatig gevoelige inlichtingen” uit het lopende drugsonderzoek tegen hem krijgt toegespeeld.

Dit schrijft minister Sorgdrager (Justitie) in antwoord op vragen van de Tweede-Kamerleden Verhagen en Koekkoek (CDA). Zij stelden vragen naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad van 18 oktober. Daarin stond dat Bouterse de afgelopen jaren een aantal keren vertrouwelijke informatie over het onderzoek in handen heeft gekregen. Volgens Sorgdrager zijn er “onvoldoende aanknopingspunten om een oriënterend of strafrechtelijk onderzoek” naar lekken in te stellen.

De bewindsvrouw schrijft ook dat politieagenten uit het zogeheten Copa-team, dat het onderzoek verrichtte naar de betrokkenheid van Bouterse bij drugshandel, tegenover de verdachten geen verklaringen hebben afgelegd waarmee “het onderzoek onderuit kan worden gehaald”.

De advocaat van Bouterse, A. Moszkowicz, verklaarde vorige maand na een bezoek aan Paramaribo dat de verdediging beschikt over twee op schrift gestelde verklaringen, waarin Copa-rechercheurs op speciaal verzoek van Bouterse mededelingen doen die de strafzaak grote schade zullen berokkenen.

Moszkowicz kent de namen van de rechercheurs en zal de twee agenten binnenkort oproepen als getuige. Sorgdrager zegt dat “voor zover bekend” dergelijke verklaringen niet bestaan.

De bewindsvrouw schrijft niet te kunnen uitsluiten dat er informatie uit het Bouterse-onderzoek is gelekt. Zij bevestigt dat drie jaar geleden een huiszoekingsbevel van de Haagse rechter-commissaris Haverkate aan collega's in Zwitserland uitlekte voordat het onderzoek een aanvang kon nemen. Ze schrijft dat het “publiek worden” van dit bevel niet bewijst dat er een 'mol' zou zijn bij justitie, zoals deze krant heeft geschreven. “Er zijn geen aanwijzingen dat de heer Bouterse dan wel mensen in zijn directe omgeving regelmatig gevoelige inlichtingen uit het Copa-onderzoek toegespeeld hebben gekregen door een hooggeplaatste functionaris op het Haagse Paleis van Justitie”, aldus Sorgdrager.

Moszkowicz zegt desgevraagd vast te houden aan zijn mededelingen, dat hij twee verklaringen van Copa-rechercheurs heeft die zeer schadelijk zijn voor het openbaar mninisterie.

De minister nuanceert nu een eerdere aankondiging van de hoogste baas van het openbaar ministerie, procureur-generaal Docters van Leeuwen, die in april voorspelde dat de strafzaak tegen Bouterse naar alle waarschijnlijkheid binnen een jaar zal dienen.