Shell blij met steun Moskou voor alliantie

De joint-venture van Shell en het Russische Gazprom kan in de toekomst ook allerlei andere projecten leiden zoals gaswinning en aanleg van pijpleidingen.

DEN HAAG, 18 NOV. President-directeur drs. Cor A.J. Herkströter van Shell is “erg blij” dat de Russische premier Tsjernomyrdin gisterochtend in Moskou aanwezig was bij de ondertekening van de overeenkomst tussen Shell en Gazprom voor de vorming van een “strategische alliantie”.

Tsjernomyrdin is de vroegere topman van Gazprom, de grootste gasmaatschappij ter wereld. “Alles wijst er nu op dat de Russische regering dit project steunt”, zei Herkströter in een toelichting op de doorbraak die Shell gisteren in Rusland bereikte.

Het gaat daarbij om een volgens Shell “zeer groot” project voor oliewinning uit het veld Zapolyarnoye in West-Siberië met een produktie van naar schatting 500.000 vaten per dag van het jaar 2003. Zapolyarnoye is het grootste Shell-project in Rusland tot dusverre en “een van de belangrijkste” in de sector exploratie en productie die het concern de laatste jaren over de hele wereld heeft afgesloten. De exploitatie zal uiteindelijk miljarden dollars aan investeringen vergen.

Shell en Gazprom richten daarvoor samen een nieuwe onderneming op, elk met een belang van 50 procent. Zapolyarnoye is een veld dat 600 miljard kubieke meter aardgas met een hoog gehalte aan 'condensaat' bevat: lichte olie in dampvorm die door stabilisering en afkoeling condenseert. Om het veld goed onder druk te houden wordt het gas, nadat het condenstaat is afgescheiden, weer in de bodem teruggepompt. Na tien tot vijftien jaar kan tenslotte ook het aardgas worden gewonnen.

De joint-venture van Shell en Gazprom kan, aldus Herkströter, in een verdere toekomst ook andere projecten beginnen zoals gaswinning elders, de aanleg van pijpleidingen, het transport van olie en gas, onder andere naar Turkije en het Verre Oosten en levering van gas aan elektriciteitscentrales.

Herkströter bevestigde dat Shell zich voorneemt ook in die centrales in Oost-Europa te investeren. Daarbij kan het gaan om verbetering en uitbreiding van centrales of de bouw van nieuwe stroomfabrieken. Een eerste project wordt voorzien in Oost-Polen, waar elektriciteitscentrales van aardgas worden voorzien door een ruilovereenkomst met Gazprom.

Olie en gas door de gezamenlijke nieuwe onderneming met Shell in Siberië geproduceerd, worden ingekocht door Gazprom en in de regio afgezet. Vervolgens levert Gazprom in ruil daarvoor aardgas aan Polen via zijn exportpijpleidingen naar het Westen.

De Shell-president meent dat er de afgelopen jaren een duidelijke verbetering optreedt in de politieke stabiliteit in Rusland en er geleidelijk aan een klimaat ontstaat met “de juiste juridische en fiscale structuur en wetgeving” waarin Westerse bedrijven zaken in dat land kunnen doen. Hij prees Gazprom om zijn degelijke reputatie, vakmanschap en zakelijke oriëntatie op de Westerse kapitaalmarkten. Shell financiert een obligatielening van Gazprom tot een maximum van 1 miljard dollar, op voorwaarde en naar de mate dat het bedrijf erin slaagt eenzelfde bedrag op de kapitaalmarkt te lenen.

Ir. Walter van de Vijver, directeur van de divisie gas en kolen bij Shell, verwacht dat het Russische oliebedrijf Rosneft voor Shell “een hefboom” kan worden om “beter bij de reserves in de Kaspische Zee te komen”. Samen met Gazprom en de oliemaatschappij Lukoil wil Shell Rosneft overnemen zodra deze maatschappij wordt geprivatiseerd. Ook Rosneft is een groot Russisch bedrijf - op het gebied van gaswinning het tweede na Gazprom - met reserves van 7 miljard vaten olie in de grond en zo'n 1000 miljard kubieke meter gas. Een deel daarvan bevindt zich onder de Kaspische Zee.

Volgens president-directeur Herkströter is samenwerking met een lokale partner voor Westerse ondernemingen verreweg de beste en snelste manier om zaken te doen in Rusland. Shell had al sinds eind jaren tachtig gesprekken met Gazprom, die aanvankelijk niet wilden vlotten omdat het Nederlands-Britse bedrijf in Rusland niet erg bekend was. Pas eind vorig jaar kwam het overleg in een stroomversnelling, toen beide partijen voordeel zagen in samenwerking. “We konden kiezen uit een lange lijst projecten. Zapolyarnye is een heel groot gas- en olieveld met geringe risico's, omdat de geografische structuur ongecompliceerd is”, aldus Walter van de Vijver.

    • Theo Westerwoudt