'Seoel moet IMF vragen om hulpplan'

SEOEL, 18 NOV. De Zuidkoreaanse centrale bank heeft de regering voorgesteld het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) in te schakelen voor een steunpakket voor noodlijdende banken. Zuidkorea is na Japan de grootste economie van Azië.

Een functionaris van de centrale bank onthulde vandaag het voorstel tegenover het persbureau Reuters. “Aangezien zelfs overheidsbanken moeite hebben geld in het buitenland te lenen, hebben het ministerie van Financiën voorsteld een krediet van het IMF te overwegen om de problemen met de valuta te overwinnen,” aldus de functionaris.

Zowel het IMF als regeringsfunctionarissen In Seoel hebben tot nu toe steeds tegengesproken dat Zuid-Korea steun en een hervormingsprogramma van het IMF nodig zou hebben.

Het voorstel van de Zuidkoreaanse centrale bank maakt volgens de functionaris van de centrale bank mogelijk onderdeel uit van een reeks financiële stabilisatiemaatregelen, die het ministerie van Financiën naar verwachten morgen bekendmaakt. “Het voorstel van de centrale bank richt zich vooral op het oplossen van de valutacrisis door de slechte leningenportefeuille van de handelsbanken en noodlijdende financiële instituties aan te pakken,” aldus de functionaris.

Het IMF kwam in de afgelopen maanden, toen de financiële crisis in Zuidoost-Azië toesloeg, al noodpakketten overeen met Thailand en Indonesië. Ook de Zuidkoreaanse economie maakte een scherpe val. De Zuidkoreaanse munt (won) bereikte vanmorgen een nieuw dieptepunt ten opzichte van de dollar. De voortdurende valutacrisis zorgde ook voor een verdere val van de Zuidkoreaanse beurs met ruim 2 procent.

De won was gisteren al opnieuw verzwakt, nadat Zuidkoreaanse centrale-bankfunctionarissen hadden gezegd van het ministerie van Financiën opdracht te hebben gekregen hun steunoperaties voor de won te staken. Volgens handelaren is de stap bedoeld om de politieke partijen onder druk te zetten akkoord te gaan dertien wetsvoorstellen voor financiële hervormingen. Maar de parlementscommissie verwierp vandaag de belangrijkste van deze voorstellen. Dat gebeurde na verzet van oppositiepartijen, vakbonden en de centrale bank tegen het wetsvoorstel de rol van de centrale bank te wijzigen en het ministerie van Financiën de supervisie te geven op het toezicht op de financiële sector. Volgens analisten is het morgen te presenteren stabilisatiepakket de laatste hoop voor investeerders. “Anders verslechtert de situatie,” aldus een buitenlandse bankier. (Reuter)