Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Volgens een onderzoek van de rijksuniversiteit in Groningen is de groei van de werkgelegenheid van vliegveld Schiphol beperkt afhankelijk van de groei van de luchthaven. Ook een reportage over de zigeuners in Tsjechië die zwaar worden gediscrimineerd. Ned.2, 17.29-19.00u.

Netwerk. Gesprek met de maker van de foto van de dodelijk gewonde Carlo Picornie tijdens de supportersrellen tussen Ajax- en Feyenoordfans bij Beverwijk. Omdat de maker anoniem wil blijven komt deze foto niet in aanmerking voor de Zilveren Camera. Verder een profiel van minister Els Borst (volksgezondheid). Ned.1, 20.26-20.59u.

Nova. In ieder geval een portret van de Iraakse vice-premier Tareq Aziz en de opgang en ondergang van de Spice Girls. Ned.3, 22.33-23.02u.

DOCUMENTAIRES

Disaster: Point of no return. Over de ontploffing in 1986 van het ruimteveer Challenger. Discovery Channel, 20.30-21.00u.

Timewatch: The Gentlemen Spies. De oorsprong van de Britse geheime dienst MI5, opgericht in 1909 en betrokken in de strijd tegen Duitse spionnen tijdens de eerste wereldoorlog. BBC2, 22.00-22.50u.

Hundeleben. In Die Dogs der Underdogs aandacht voor de honden van daklozen, die hun eigenaren niet alleen een veilig gevoel geven, maar ook vaak hun enige vriend zijn. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

De wereld is klein. Reportage over twee jongeren die slachtoffer werden van een zwaar verkeersongeval. BRTN1, 22.25-22.55u.

Die Prinzessin. Portret van de oude Poolse Rosa, één van de medewerkers van de tot kunstruimte omgebouwde voormalige stationshal van Rolandseck bij Bonn. Duitsl.3-West, 22.30-23.15u.

Mi Wanbol. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.04-23.47u.

Auntie - The Inside Story of the BBC. Slot van een serie over de geschiedenis van de BBC ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. De serie eindigt in 1986 omdat de huidige Director General er niets voor voelde ook zijn veel bekritiseerde beleid onder de loep te laten nemen. BBC1, 23.30-0.35u.

DRAMA

Shirley Valentijn. Zie Film-vooraf. Ned.1, 21.07-22.23u.

KUNST

Bouillon de culture. Bernard Pivot praat o.a. met J.M.G. Le Clézio en diens vrouw Jemia over hun boek Gens des nuages en met Robert Guédiguian en zijn vrouw Ariane Ascaride over de film Marius et Jeannette. TV5, 22.35-23.45u.

Over Kunst: Hissez les Drapeaux! Documentaire over het vaandel in zijn sociologische en artistieke aspecten. BRTN2, 23.00-23.30u.

U2 roadies. Over wat er allemaal komt kijken bij een tournee van rockgroep U2. Discovery Channel, 0.00-1.00u.

FILM

. The Buddy System (Glenn Jordan, 1984, VS). Romantische komedie over overleven in de jaren tachtig van Amerika, met vrienden die geen minnaars kunnen zijn en minnaars die geen vrienden kunnen zijn. Met Richard Dreyfuss die aan een roman schrijft die maar niet van de grond komt. Ned.3, 20.05-22.00u.

Southern Comfort (Walter Hill, 1981, VS). Regisseur Walter Hill is een van de laatste Hollywood 'Mavericks' (onafhankelijk binnen en buiten het studio-systeem opererende filmmaker met herkenbare stijl). Tijdens herhalingsoefening in de moerassen van Louisiana haalt de National Guard zich de woede van plaatselijke bevolking op de hals. Spannende film werd door Ry Cooder van muziek voorzien. RTL5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

. Big Trouble in Little China (John Carpenter, 1986, VS). Bij verschijnen door pers en publiek ondergewaardeerde film over vrachtwagenchauffeur die betrokken raakt bij allerlei mysterieuze situaties in Chinatown. Hoofdperoon Kurt Russell nam de hoofdrol op zich in opvallend humoristische mix tussen horror, actie, fantasy en martial arts. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Boyz N the Hood (John Singleton, 1991, VS). Nadat Spike Lee in zijn films had afgerekend met de stereotypering van zwarte personages als macho, oversekste, gewelddadige en onbetrouwbare figuren, maakt hij de weg vrij voor een aantal harde, realistische Afro-Amerikaanse films over het leven in het getto. John Singleton debuteerde met Boyz N the Hood, de Hughes-broers maakten Menace II Society en Mario van Peebles met New Jack City. Veronica, 22.25-0.13u., onderbroken door reclame.

Dr. Petiot (Christian de Chalonge, 1990, Frankrijk). In horrorstijl opgenomen waargebeurde anti-oorlogsfilm over arts die uit hebzucht tijdens WO II in Parijs een aantal joden ombrengt. Duitsl.2, 0.10-1.50u., nagesynchroniseerd.

Once Around (Lasse Hallström, 1991, VS). Bijna tien jaar na The Buddy System is Richard Dreyfuss nog even charmant, al zijn zijn haren inmiddels grijs. Hij speelt de succesvolle en dominante verkoper op wie Holly Hunter na mislukte relatie hals-over-kop verliefd wordt. Nederlander Theo van de Sande verzorgde camerawerk. Amerikaanse debuut van de Zweedse filmmaker. BBC1, 0.35-2.30u.

Le fils de Caroline Chérie (Jean Devaivre, 1954, Frankrijk). Kostuumdrama dat zich afspeelt ten tijde van de Napoleontische oorlogen. Zoveelste aflevering uit reeks Caroline Chérie-films. Duitsl.1, 0.45-2.30u., nagesynchroniseerd.

China Moon (John Bailey, 1994, VS). Moderne film noir van voormalig director of photography John Bailey moet het vooral van de fotografie hebben. Daar werd legendarische nouvelle-vague cameraman Willy Kurant voor ingehuurd. Detective (Ed Harris) wordt verliefd op schone dame (Madeleine Stowe) met vervelende echtgenoot. Duitsl.2, 2.05-3.40u., nagesynchroniseerd.